Meso, osnovna namirnica u mnogim ishranama i kuhinjama je izvor je važnih hranljivih materija i proteina. Međutim, s druge strane medalje nalaze se i njegova negativna dejstva. Određene vrste mesa, poput prerađenog ili crvenog, mogu da se odraze na zdravlje srce, ali i višak kilograma.
Nedavna istraživanja, međutim, ukazuju na potencijalne prednosti mesa koji imaju visoke količine manoće, ali naravno, one zdravije. Nutricionistkinja Meri Sabat otkrila je da masne ribe poputlososa, sardina i skuše mogu pomoći vašem kardiovaskularnom sistemu i u borbi da zadržite vitak struk.
Masna riba, poznata po visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, pomaže kod smanjenja upale, poboljšanja funkcije krvnih sudova i snižavanju nivoa triglicerida.
"Ove ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Omega-3 su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih. To je povezano sa smanjenim krvnim pritiskom, nižim nivoima triglicerida i poboljšanom funkcijom endotela", kaže Sabat za kraj.
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Pukla stotka u "Areni", Zvezda ne da Partizanu da pobegne: Crveno-beli stigli na vrh, sad čekaju derbi!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju