Svako godišnje doba za sobom donosi druge namirnice, samim tim i ishranu. Šta bi trebalo da jedemo tokom jeseni da bismo ostali zdravi i odoleli prehladama. Nutricionistkinja Verica Đokić gostujući na Prva TV objasnila je kako naš organizam funkconiše s promenama temperatura.

Pa tako, kada je napolju toplo organizmu je potrebno manje kalorija i obrnuto, kada je napolju hladno potreban je unos više kalorija, jer zagrevanje našeg organizma zahteva dodatnu količinu kalorija.

"Namirnice se vare dvojako - aerobno i anaerobno, što bi značilo da neke zahtevaju dodatno prisustvo kiseonika prilikom varenja, a druge ne zahtevaju. One koje zahtevaju su proteini", rekla je nutricionistkinja i dodala da bi u ovom periodu trebalo da usmerimo pažnju na anaerobne namirnice (bez kiseonika). To su najviše mahunarke.

"U jesenjom periodu trebalo bi više da obratimo pažnju na hormon sreće. Da bi se on proizvodio potrebno je Sunce i vitamin D. Pošto je sunca tokom jesenji manje i D vitamina, onda hajde da unosimo putem namirnica. To su kupus, kelj, sve što je zeleno, salate, spanać, tikvice, mahunarke, orašasti plodovi, ali i čia seme", rekla je Verica Đokić i dodala da je u ishranu dobro uvrstiti i namirnice koje sadrže omega-3 masne kiselina, kao što su losos, haringa, skuša i čia seme takođe.

Osvrnula se i na jačenje imunititeta, te preporučila da tokom ovih dana treba da unosimo što više tople hrane, čorbe i supice.

BONUS VIDEO:

Kurir TV "ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE"

 (MONDO)