Jedan od glavnih krivaca za gojaznost jeste usporen metabolizam. Ako on ne radi kako treba, sva hrana koju unesemo u organizam se loše "razgradi" i umesto da sagorimo i izbacimo masnoće, one se talože. Problem usporenog metabolizma je posebno vidljiv kod osoba koje su zašle u neke srednje godine.

Ključno pitanje je - kako ubrzatimetabolizam? Postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo ga podstakli. Stručnjaci kažu da je kada zađemo u 30-e i 40-te, pa čak i 50-e, ovo zapravo mnogo lakše nego što se misli.

Uz efikasan metabolizam, lako možete da održavate zdravu težinu, sagorevate masti, ojačate mišiće i imate mnogo više sampouzdanja. Istovremeno, koncentracija će vam biti bolja, imaćete više energije i ređe će se javljati tipična popodnevna pospanost koja mnoge tera da popiju kafu kako bi izdržali ostatak dana, ističu stručnjaci portala "Mind Body Green".

Džej Džej Virdžin, nutricionista, otkrio je koji su to simptomi usporenog metabolizma, a ponudio je i rešenja za njegovo ubrzanje.

Znaci usporenog metabolizma

Ovo su najčešći znaci usporenog metabolizma koji vode u gojaznost. Proverite da li imate sledeće simptome:

1. Konstantno dobijate na težini

Kad je metabolizam spor, višak kilograma počinje da primećuje u predelu struka. Videćete da vežbe i dijete koje su nekada delovale, sada nemaju efekta. Ovo je prilično česta situacija i zato ju je nutricionista nazvao "otporom na gubitak težine".

2. Nadimate se i imate gasove

Ako ste nakon jela ste naduti i imate gasove, najverovatnije imate poteškoće sa varenjem, a koji uključuju gorušicu i refluks kiseline. Sve ovo može da izazove bolove u telu, nedostatak hranljivih materija, umora, upale i sporog metabolizma.

3. Javlja se hormonski disbalans

Kada je metabolizam spor, hormoni takođe mogu da izađu iz ravnoteže. Među njima su hormoni koji regulišu apetit, šećer u krvi, san i stres. Ovo će uzrokavati isušivanje kose i kože. A ako vam se ekstremiteti brzo hlade, evo još jednog signala da je metabolizamusporen.

4. Teško kontrolišete šećer u krvi

Znaci neuravnoteženog šećera u krvi uključuju želju za slatkišima i potrebu da se jede svakih nekoliko sati. Nakon što glukoza "skoči", ostajete bez energije, mozak vam se polako "gasi", postajete pospani i imate neodoljivu želju da dremnete oko 15h.

Ako vam bilo koji od ovih scenarija zvuči poznato, ne brinite, postoje rešenja!

Kako da ubrzate metabolizam i sagorite masti

Kada je u pitanju gubitak težine, ključ nije samo u tome koliko kalorija unosite i trošite. Hrana koju jedete i način života šalju vašem telu dobre signale ili one koji mogu da izazovu štetu. Zvuči obeshrabrujuće, ali to je zapravo dobra vest. Jer kada znate šta treba da radite, možete da preuzmete kontrolu i resetujete metabolizam. Evo nekoliko trikova koji će vam u tome pomoći:

1. Optimizujte raspored obroka

Izbegavajte kuhinju posle večere da biste postili 12-14 sati tokom noći. Ovo će pripremiti vaše telo za sagorevanje masti sledećeg jutra. Takođe, pokušajte da jedete sat ili dva nakon buđenja. Telo je ujutru metabolički aktivnije i efikasnije sagoreva kalorije. Ako grickate nešto između obroka i jedete svakih 4-6 sati, izbegavate stalne skokove insulina i dozvoljavate telu da koristi zalihe masti za energiju. Da biste držali apetit pod kontrolom, obavezno konzumirajte zdrave masti i vlakna u svakom obroku.

2. Oslobodite se intolerancije na hranu

Intolerancija na hranu izaziva niz medicinskih problema, uključujući giht, imunološke reakcije i hronične upale koje utiču na metabolizam. Eliminacijom najvećih krivaca – obično glutena, mlečnih proizvoda, soje, jaja, kukuruza, kikirikija i zaslađivača – mnogo ćete lakše pokrenuti proces mršavljenja. 

3. Pijte puno vode

Dokazano je da hidratacija pospešuje metabolizam za 30%. Ukoliko vam je telo dehidrirano samo 2% smanjuje vam se koncetracija a ubrzava pojava umora. Zato se pobrinite da pijete dovoljno vode tokom dana. Jedini put kada možete da smanjite unos vode jeste kada jedete, kako ne biste razblažili enzime koji razgrađuju hranu.

4. Aktivnosti koje sagorevaju kalorije

Nema potrebe da provodite sate i sate na traci za trčanje. Vežbe izdržljivosti koje se preterano praktikuju, kao što je trčanje na nekoliko kilometara, mogu da izvrše pritisak na telo (što dovodi do gubitka mišićne mase) i može predstavlja stres za imuni sistem. Ova vrsta aktivnosti ima mnogo prednosti (uključujući smanjenje stresa i anksioznosti, kao i trenutno sagorevanje kalorija), ali ne treba da se fokusirate samo na to.

Da biste "stavili" telo u režim sagorevanja masti i stimulisali metabolizam, pokušajte da radite veoma intenzivne treninge sa intervalima. Kada je ova vrsta aktivnosti prvo što uradite ujutru, izazvaćete deficit kiseonika koji je organizmu potreban tokom celog dana, što će dovesti do većeg sagorevanja masti.

5. Kontrolišite stres

Stres je neizbežan u našim životima, ali kada postane hroničan, kortizol počinje da deluje protiv nas takl što smanjuje mišićnu masu, akumulira masnoće i insulinsku rezistenciju. Da biste stimulisali metabolizam, neka vam prioritet bude da smanjite stres: koristite meditaciju, odvojite vreme za opuštanje, odmor...

6. Dovoljno spavajte

Obavezno spavajte između sedam i devet sati svake noći. Ovo će stimulisati sagorevanje masti i smiriti hormone koji doprinose osećaju gladi. Studije pokazuju da nedostatak sna može da spreči gubitak težine, čak i ako se pridržavate adekvatne dijete. Jedna noć nedostatka sna utiče na metabolizam, što dovodi do povećanja telesne težine i problema sa šećerom u krvi.

BONUS VIDEO: 

4 joga vežbe protiv nadutosti TikTok/guthealth.by.c

(MONDO)