Japanci su poznati po svojoj dugovečnosti, veoma su vitalni i u poznim godinama, a to pripisuju načinom života. Rado spremaju hranu kod kuće i najviše obožavaju ribu i morske plodove, koji su daleko zdraviji od crvenog mesa. Nije ni čudo, s obzirom da je ostrvo Okinava u Japanu proglašeno za jednu od pet čuvenih "Plavih zona" u kojim žive stogodišnjaci.

Nedavno je unuka čuvenog japanskog hirurga, Mika Kribs otkrila tajnu njenog deke Reiza koji je uveliko zagazio u desetu deceniju života, tačnije ima 95 godina. Ona redovno na društvenim mrežama objavljuje svog deku, a čak je snimila i video koji prikazuje jedan njegov dan. Šta je to što ga održava vitalnim?

Ovih 8 stvari su njegov recept za dug i srećan život:

Jutarnja šetnja

Ona je otkrila da su njeni deda i baba ranoranioci. Kako kaže, do pet sati ujutru oni su već na nogama i započinju svoju jutarnju šetnju. Obično hodaju od 30 minuta do sat vremena i pređu najmanje 7.000 koraka.

Vežbanje

Nakon šetnje, on ima svoju trening rutinu. Počinje sa istezanjem, zatim radi seriju treninga snage i vežbi za ravnotežu. Pažljivo bira različite vežbe svakog dana na osnovu svojih sposobnosti.

Povezivanje putem društvenih mreža

Posle treninga, on uključuje laptop i loguje se na Fejsbuk i Instagram. Studije su otkrile da socijalna izolacija starijih ljudi dovodi do visokog stope usamljenosti, posebno među starijim muškarcima. Kako unuka navodi, njen deda, iako ima suprugu, održava kontakte i sa drugim ljudima, uključujući i svoje unuke koji žive u Americi.

Pisanje

Od 2014. godine on skoro svaki dan odvoji po nekoliko minuta da zapiše svoja razmišljanja i iskustva na blogu gde ima preko 1.000 postova.

Crtanje

"Moj deda je iskusan umetnik. Svaki dan crta svoj autoportret. Dok pažljivo skicira svaku liniju i senči tako bolje razume sebe", otkriva unuka.

Novi hobiji

Kako kaže, njen deda je tokom pandemije koronavirusa počeo da se bavi baštovanstvom, a inspiraciju je našao u cveću i biljkama koje je video tokom šetnje. Na bakin predlogpočeo je i da svira blog flautu radi lakšeg disanja (istu onu koja se svira na časovima muzičkog u osnovnoj školi).

Dremanje više puta tokom dana

Ovaj deka posle svih vežbi, više puta dnevno drema kako bi održao energiju, ali noge uvek uzdigne na jastuče. Prvih pola sata odrema obično oko 8 ili 9 sati ujutru, dok popodne zaspi dok čita.

Uživanje u hrani

Kako navodi, njen deda uživa dok jede meso, sireve i ispija vina. Međutim, baka sprema i zdravo povrće i pravi japanske specijalitete poput ukusnog karija, piše Cnbc.com.

Pogledajte na snimku kako izgleda jedan njegov dan:

instagram/mikacribbs Život japanskog hirurga u 95. godini

BONUS VIDEO:

Tiktok/taygusta Tajne dugovečnosti bake od 102 godine

 (MONDO)