Doktori često savetuju da redovno proveravate vaš krvni pritisak. I to sa razlogom! U Srbiji svaki drugi stanovnik pati od hipertenzije - povišenog krvnog pritiska koga inače zovu "tihi ubica". Pored povišenog krvnog pritiska, postoje još neki indikatori na koje bi trebalo s vremena na vreme da obratite pažnju. Ovo je četiri vitalnih brojki za koje doktori kažu da bi trebalo da znate.

Krvni pritisak

Kad je reč o hipertenziji optimalan krvni pritiska iznosi 120/80 mmHg. Očitavanja između 121/81 mmHg i 139/89 mmHg mogu biti prethodnica hipertenzije, osim ako se ne preduzmu koraci da se ona drži pod kontrolom, kao što je smanjenje unosa soli, gubitak težine, redovno vežbanje, pijenje manje kofeina i nepušenje.

krvni pritisak
Shutterstock/A3pfamily 

Holesterol

Dalje važna brojka koju bi trebalo da znate, tiče se nivoa holesterola u organizmu. Vaš ukupni holesterol ne bi trebalo da bude veći od 5mmoI/L. Visok holesterol je obično uzrokovan jedenjem previše masne hrane, nedovoljno vežbanjem, prekomernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola, a nekad može da bude i nasledan.

Šećer u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da bude pokazatelj dijabetesa tipa 2. Osećaj velike žeđi, puno mokrenja, umor i zamagljen vid su znakovi ovog zdravstvenog stanja. Smatra se da je normalan rezultat Hba1C ispod 42 mmol/mol. Između 42 i 47 mmol/mol ukazuje na hiperglikemiju ili pred-dijabetes. Ako je preko 48 mmol/mol, to može znači da imate dijabetes. Proveru niva šećera u krvni možete da uradite u savetu sa svojim lekarom. Metoda nalaže vađenje krvi iz prsta.

Indeks telesne mase

Index telesne mase (BMI - Body Mass Index) je metoda računjanja uhranjenosti. Izračunava se tako što svoju visinu u metrima pomnožite na kvadrat, a zatim svoju težinu u kilogramima, podelite svojom visinom na kvadrat. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije. Ističe da je e BMI od 18,5 premala težina, 18,5 do 24,9 je zdrava težina, 25 do 29,9 je prekomjerna težina i 30 i više je gojazna.

4 brojke ključne za zdravlje

 BONUS VIDEO:

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna! kurir televizija

 (MONDO/T.B.)