Kravlje mleko je dragocen izvor proteina, kalcijuma, vitamina i drugih materija korisnih za ljude. Iako je najčešće, ljudi mogu da konzumiraju i mleko od koze, ovce, magaraca... Ali, da li znate koje su njihove prednosti i koje je nazdravije za nas?
Kozje mleko
Kozje mleko smatra se drugim najpopularnijim posle kravljeg mleka, ali svakako ne manje zdravim. Oko 100 ml mleka sadrži 68 kalcijuma, 3 g proteina, 4 g masti i 4,5 g ugljenih hidrata. Po hemijskom sastavu i osobinama kozje mleko je blisko kravljem, ali ima veću količinu belančevina, masti i kalcijuma, sadrži dosta karotena, pa je zbog toga bledo žute boje.
Pored toga, kozje mleko je dobar izvor vitamina A, C, E, D i B, kao i kalcijuma, kalijuma, selena i fosfora. Međutim, kako ruska Gazeta navodi, viši istraživač na Sveruskom istraživačkom institutu za proizvodnju putera i sira Federalnog naučnog centra za prehrambene sisteme, Irina Ostrukhova, ovo nije uvek slučaj:
"Ako pogledamo podatke iz različitih studija, možemo videti kako varira količina određenih vitamina u mleku. Ovo ukazuje da sastav mleka direktno zavisi od hranjenja", dodala je ona.
Prema Ostrukhovoj, kozje mleko se lakše vari i retko izaziva probleme sa varenjem. Pored toga, kozje mleko je, kao i kravlje, korisno za bolesti gastrointestinalnog trakta, jer sadrži fosfate koji smanjuju kiselost želuca. Varenje ugljenih hidrata sadržanih u kozjem mleku ne razlikuje se značajno od onih u kravljem mleku, ali će zato količina laktoze u njemu biti veća, što podstiče rast mikrobiota u debelom i tankom crevu i blagotvorno utiče na varenje.
Ovčije mleko
U poređenju sa kravljim mlekom, ovčje mleko je jedan i po puta hranljivije. Kalorični sadržaj ovčijeg mleka je 110 kalcijuma na 100 ml, sadrži 5,6 g proteina, skoro 8 g masti i 4,7 g ugljenih hidrata.
"Ovčje mleko je gušće, masnije i hranljivije od kravljeg, a sadrži i 2-3 puta više vitamina A, B1 i B2. Takođe sadrži više vitamina D, kravlje mleko sadrži 0,04 g, a ovčije mleko 0,18 g. Međutim, može da ima specifičan ukus", rekla je Darija Utjumova, gastroenterolog.
Ostrukhova je dodala da se, po pravilu, od ovčijeg mleka prave koncentrovani proteinski proizvodi: sirevi i jogurti. Kada je sveže, ovo mleko je previše masno - sadržaj masti u njemu je jedan i po do dva puta veći od kravljeg, a gastrointestinalni trakt ga možda neće baš dobro prihvatiti.
Magareće mleko
Magareće mleko se smatra najzdravijim. Oko100 ml proizvoda sadrži oko 50 kalcijuma, 3 g proteina, 2 g masti i skoro 5 g ugljenih hidrata. Ostrukhova je primetila da je magareće mleko po mnogo čemu slično ženskom mleku. Sadrži malo proteina, ali dosta albumina, takođe veliku količinu antioksidanata i minerala, a laktoze je skoro jedan i po puta više od kravljeg mleka. Zbog toga mnogi ovaj proizvod smatraju hranom za bebe.
"Istina, u poređenju sa ženskim mlekom, magareće mleko ima nizak sadržaj masti. Iz tog razloga, magareće mleko treba da bude obogaćeno drugim mastima kako bi beba dobila dovoljno kalorija. Magareće mleko takođe sadrži velike količine lizozima i drugih antibakterijskih supstanci. Oni usporavaju razvoj bakterija i uništavaju (liziraju) neke od njih", dodala je ona.
Danas je magareće mleko predmet istraživanja širom sveta, ne samo u Evropi, već iu Kini , Indiji i drugim zemljama, a i njegov kvalitet diktira visoka cena.
BONUS VIDEO:
(Gazeta.ru/MONDO/T.B.)
"Vi zadnji derbi računate kao poraz? Baš lepo": Obradović reagovao na pomen osam neuspeha protiv Zvezde u nizu
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Predrag Mijatović u Fudbalskom savezu Srbije! Čeka ga važna funkcija u vrhu organizacije