Slušaj vest

Bolna konstipacija i vodenasta stolica su dva različita simptoma nedostatka vlakana u telu. Zahvaljujući savremenoj medicini, nedostaci ovih ključnih regulatora mogu da se nadoknade suplementima i ishranom. Ipak, pre početka lečenja, važno je da se konsultujete sa lekarom, farmaceutom ili dijetetičarom.

Vlakna koja konzumirate podeljena su na dve vrste: rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju gel u digestivnom traktu. Nerastvorljiva vlakna ne apsorbuju vodu, ali je privlače u debelo crevo i povećavaju količinu stolice.

Osnovi simptomi nedostatka vlakana - kada telo poziva u pomoć

Tokom evolucije, ljudsko telo je naučilo da jasno komunicira o zdravstvenim problemima povezanim sa nedostatkom vlakana. Najčešći simptomi nedostatka ovog sastojka su: bolan zatvor, vodenasta stolica, velike fluktuacije nivoa šećera u krvi, umor, debljanje i problemi sa zadovoljavanjem gladi.

Gde možete da pronađete vlakna?

Vlakna se prirodno nalaze u biljnoj hrani kao što su integralne žitarice, pasulj, povrće, voće, orasi i semenke. Pre nego što svojoj ishrani dodate suplemente, dobar prvi korak je da jedete više hrane bogate vlaknima. Drugi korak je da razgovarate sa svojim lekarom ili dijetetičarom. Lekar će proceniti vašu ishranu i daće vam konkretne preporuke u vezi sa daljim koracima.

Koliko vlakana treba da konzumirate?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos 25 grama vlakana dnevno. Ipak, mnogi stručnjaci kažu da bi ova doza trebalo da bude veća, odnosno da bi odrasli trebalo da konzumiraju od 30 do čak 35 g dnevno.

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA

(MONDO)