Smatra se da koštice kajsija, zbog visokog nivoa vitamina B17, jačaju imuni sistem, pa se čak prodaju kao pomoćni medikament u tretmanu raka, ali britanska Agencija za kontrolu standarda prehrambenih proizvoda upozorava da one mogu da budu smrtonosne ako se konzumiraju u većim količinama.

Predstavnici Agencije ističu da koštice kajsija sadrže cijanid i preporučuju da se na dan ne jede više od dve koštice, preneo je "BBC njuz" na svojoj Internet strani.

Prema rečima portparola Agencije, inostrana iskustva pokazuju da može da dodje do "ozbiljnih zdravstvenih problema" ako se konzumira 20 do 30 koštica kajsije u kratkom roku.

Tvrdi se da je vitamin B17 iz koštice kajsije izuzetno aktivan sastojak koji može da izleči rak.

Medjutim, stručnjaci britanske organizacije za istraživanje kancerogenih oboljenja "Kanser riserč" ističu da to, nažalost, nije istina.

(Tanjug)