Slušaj vest

Ako želite da zaštitite svoje srce, važno je da pratite skokove šećera u krvi i da ih držite pod kontrolom kroz svesne izbore u ishrani i načinu života.

Čak i ako redovno kontrolišete šećer na prazan stomak i pravilno uzimate terapiju, ako zanemarite nivo šećera posle jela, propuštate ključni deo brige o svom zdravlju. Povećanje glukoze nakon obroka nije samo prolazna promena. Ono može direktno da ošteti krvne sudove kroz oksidativni stres i upalu.

Studija objavljena u časopisu Diabetes Care pokazala je da je postprandijalna glikemija jači pokazatelj za kardiovaskularne događaje nego čak i prosečan nivo šećera u poslednja tri meseca. To znači da su nagli skokovi šećera nakon obroka potencijalno opasniji za srce nego blago, ali konstantno povišen nivo.

Kako da prepoznate koja hrana vam podiže šećer?

Ako merite šećer nakon različitih obroka, brzo ćete otkriti koja hrana vam izaziva najveće skokove. Na primer, činija ovsenih pahuljica, iako se smatra zdravom, može značajno da podigne šećer. Ako dodate proteine i zdrave masti (npr. avokado ili orahe) uz tost, umanjićete taj nagli skok. Takođe, kratka šetnja posle večere može da spusti šećer i smanji nadutost.

3 jednostavna koraka da sprečite velike skokove

Kada znate koja su vaša "problematična" jela, možete da napravite strateške promene. Ne morate u potpunosti da izbegavate ugljene hidrate. Dovoljno je da ih pažljivo birate i pravilno kombinujete. Evo šta lekari preporučuju:

  1. Dajte prednost vlaknima jer ona usporavaju apsorpciju šećera.
  2. Izbalansirajte tanjir, nemojte jesti samo ugljene hidrate. Kombinujte ih sa proteinima i zdravim mastima.
  3. Krećite se posle obroka jer čak i 10-15 minuta šetnje pomaže mišićima da upiju višak glukoze iz krvi.

BONUS VIDEO:

05:58
Detoks sokovi vas samo goje - isto je kao da pijete gazirano! Doktorka razbila mit o ovom trendu: "To su šećerne infuzije..." Evo šta da probate umesto njih! Izvor: Kurir televizija