Najnovije istraživanje Univerziteta Masačusets sprovedeno na tri hiljade žena otkrilo je da simptome PMS-a najbolje ublažava vitamin B, koji je sastavni deo tamnozelenog povrća, gljiva, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.

Žene koje su redovno jele hranu bogatu vitaminom B imale su za 35 odsto manji rizik od simptoma PMS-a, nego one koje nisu jele tu vrstu hrane.

Čokolada i čizburger bogati su B vitaminima, odnosno tiaminom u vitaminu B1 i riboflavinom u vitaminu B2.

Ta dva vitamina ublažavaju simptome stresa, pri čemu stručnjaci ukazuju da tiamina najviše ima u celovitim žitaricama, orašastim plodovima i crvenom mesu, dok riboflavina ima u mleku, jajima, crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću.

Ti spojevi, uključujući i serotonin i dopamin pomažu u regulisanju neugodnih simptoma PMS-a kao što su promene raspoloženja, depresija, bolovi i umor.

"Ako imate dovoljnu količinu vitamina B u organizmu, on će smanjiti predmenstrualni sindrom jer taj vitamin deluje na hemikalije u mozgu koje aktiviraju PMS", navedeno je u istraživanju.

(Tanjug)