Bilo da su šumske ili gajene, jestive pečurke imaju veliku hranljivu vrednost i, svakako, nalaze se na listi za nabavku zdrave hrane.

Specifičnog su ukusa i mirisa a, budući da sadrže značajne količine biološki vrednih proteina (2,4 posto), mogu da zamene meso, pa se zato veoma često za njih kaže da su šumsko meso.

Pečurke sadrže i dosta vitamina B grupe, kao i vitamina C i D. Od mineralnih sastojaka sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum i hlor, kao i oko četiri posto ugljenih hidrata i značajnu količinu biljnih vlakana.

Od jestivih šumskih pečurki najpoznatije su vrganj, bukovača i lisičarka, a od gajenih – šampinjoni. Međutim, jestive gljive mogu da se razlikuju od otrovnih samo ukoliko se dobro poznaju i na osnovu prakse. Zato je preporučljivo da se kupuju isključivo od proverenih proizvođača.

Uz to, treba ih kupovati u manjim količinama, koje će se upotrebiti u toku jednog dana. U trgovačkom prometu pečurke se, po kvalitetu, razvrstavaju u dve klase. Važno je da se, prilikom kupovine vodi računa o tome da plodovi budu mladi, čvrsti i celi, kompaktnog tkiva i ujednačene boje (što zavisi od vrste).

Pokvarene pečurke se prepoznaju po tome što na poleđini imaju crnu i sunđerastu strukturu. Pečurke se čuvaju neoprane na temperaturi od 0 do 2 stepena Celzijusova, i to od 24 do 36 sati, a zamrznute i do šest meseci.

Meso, riba, jaja i pečurke su namirnice koje imaju sličnu biološku vrednost, pa nije potrebno kombinovanje u istom obroku mesa, ribe i jaja s pečurkama.

Šitake i reiši leče kancer

Prilikom kupovine suvih, dehidriranih pečurki nikako se ne sme napraviti greška da se direktno dodaju u jelo koje se priprema jer se u većini slučajeva pakuju neoprane radi očuvanja biološke vrednosti i dužeg trajanja. Stoga ih treba prethodno oprati i očistiti od eventualne nečistoće, a zatim rehidrirati (ostaviti u mlakoj vodi da nabubre) ili tako oprane odmah staviti u jelo koje se priprema (čorbe, gulaši...).

Gajene pečurke - šampinjoni, mogu da se jedu i u presnom, sirovom stanju. Naime, isečeni na listiće i pokapani limunovim sokom izvanredan su biološki vredan sastojak kompleksnih salata.

Pečurki - šitake i reiši, koje su naročito poznate i popularne u Japanu i Kini, sada se mogu naći i kod nas. Mogu da se kupe sušene (pre pripreme hrane ih treba rehidrirati) ili u svežem stanju (što i nije preporučljivo s obzirom na rok trajanja).

Šitake i reiši pečurke čine izuzetno hranljive namirnice i jedan su od malobrojnih biljnih izvora vitamina D. Bogate su kalcijumom i fosforom, a sadrže i visok nivo mnogih aminokiselina, među kojima su leucin, lizin i treonin, kao i fitohemikaliju lentinan, koja je snažni imunonološki stimulans.

Lentinan je u širokoj upotrebi u japanskim bolnicama kao pomoćno lekovito sredstvo u lečenju kancera. Naučnici tvrde da on indukuje proizvodnju interferona, telesne antivirusne hemikalije koju organizam koristi kada je napadnut infekcijom.

(Sofia/MONDO)