Dodavanjem cimeta u dezert može se ublažiti skok nivoa šećera u krvi koji nastupa posle slatkiša, poručuju švedski stručnjaci s Univerzitetske bolnice u Malmeu.

Oni su kod grupe od četrnaest zdravih dobrovoljaca ustanovili sporiji rast šećera u krvi posle pudinga od pirinča kad je ovaj slatkiš bio začinjen cimetom nego kad tog dodatka nije bilo.

Razlog za to delimično se pripisuje činjenici da cimet usporava prelazak hrane iz želuca u creva, što je švedski tim ustanovio uz pomoć ultrazvuka.

Još je rano da se ljudima koji boluju od dijabetesa nedvosmisleno preporuči cimet kao dodatna terapija za bolest, ali švedski stručnjaci podsećaju da je jedna ranija studija pokazala da je kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 posle četrdesetodnevnog konzumiranja cimeta došlo do smanjenja nivoa šećera i holesterola.

Nasuprot tome, jedno drugo istraživanje pokazalo je da cimet nema nikakvo dejstvo na nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tipa 1.

U svakom slučaju, potrebna su dalja istraživanja dejstva cimeta na obolele od šećerne bolesti, podvlače stručnjaci iz Malmea.

(Tanjug)