Kupus je izuzetno svestrano povrće kada je u pitanju priprema. Možete ga rendati za sveže salate, u azijskoj kuhinji priprema se brzo pržen, često se dinsta, zapeče u rerni ili ukiseli.
Zdravi sastojci i malo kalorija
Kupus ima nisku kalorijsku vrednost, ali sadrži proteine, vlakna, vitamine C, K, B6, zatim kalcijum, kalijum, magnezijum... U malim količina sadrži i vitamin A, gvožđe i riboflavin.
Bogat je antioksidansima, i drugim nutrijentima koji pospešuju rad metabolizma i nervnog sistema.
Umanjuje upalne procese, i stimuliše proizvodnju kolagena koji je važan za zdravlje kostiju, mišića i krvnih sudova, kao i fleksibilnost kože.
Pomaže varenje, jer sadrži vlakna dve vrste. Prva stimulišu sistem za varenje i redovne odlaske u toalet, dok drugi pružaju zdravim bakterijama u stomaku optimalne uslove za razvoj.
Ljubičasti kupus bogat je biljnim pigmentima koji umanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i fitosterolima, koji umanjuju nivo štetnog holesterola.
Eto gomile razloga da jedete kupus, a na koji način vi volite da ga spremate, recite nam u komentarima!