Zimski paketić zdravlja: Evo zašto treba da jedete nar (+ kako se čisti)

Ovo voće je kao kutijica za nakit: teško se otvara, a kad ga konačno očistite, raskošna boja popraviće vam raspoloženje. Osim što je lep na oko i vrlo ukusan, nar je i jako zdrav. Evo zašto bi trebalo da jedete ovo voće tokom zime.

Nar spada u najzdravije vrste voća, bogat je antioksidantima koji štite od mnogih bolesti, vlaknima i kalijumom, koji je dragocen za zdravlje srca.

Jedna porcija (pola šolje) nara sadrži oko: 72 kalorije, 1 gram masti, 16 grama ugljenih hidrata, 12 grama šećera, 3 miligrama natrijuma, 4 grama vlakana i 1 gram proteina.

Od ovog voća pravi se ukusan sok, a crvena blistava zrnca su odličan dodatak grčkom jogurtu ili različitim salatama, na primer.

Nar je, za razliku od mnogih superzdravih namirnica i divnog ukusa.

Bogat je moćnim antioksidantima polifenolima, koji štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, za koje je dokazano da utiču na povišen rizik od pojedinih vrsta raka, zapaljenskih procesa i ubrzavanje starenja.

Plod nara sadrži mnogo vitamina C, samo 100 grama ovog voća će zadovoljiti oko 15 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom, a odličan je izvor i vitamina B-5.

Osim toga, ovo voće je odličan izvor kalijuma, važnog za zdravlje srca, ali i mišića.

Nar je bogat sastojcima koji imaju snažno antibakterijsko i protivgljivično dejstvo, tako da je dobra prevencija upalnih procesa u usnoj duplji kao što je recimo gingivitis.

Nar sadrži i dosta šećera, ali to ne treba da vas brine, pošto je bogat vlakmima koja će nivo glukoze u krvi održavati stabilnim.

Jedini problem je… kako stići do tih dragocenih ukusnih semenki?

Manjim oštrim nožem odsecite vrh i bazu nara, a zatim napravite plitke rezove duž kore nara, tako da ga podelite na četvrtine. Onda pažljivo i lagano "razgibavajte" nar, tako da se otvori, pa ga rukama razdvojte na manje komade, vodeći računa da pratite bele membrane u kojima se nalaze zrna.

Uzimajte komad po komad, i iznad šire činije udarajte po kori nara varjačom, tako da zrna sama ispadaju. Tako ćete sačuvati najviše ukusnog i zdravog soka ovog voća.