Ukusne su i prilično opasne: Koliko često jedete obrađene namirnice?

Teško je da u potpunosti izbegnete obrađene namirnice, ali bi bilo pametno da smanjite unos takve hrane što više, a evo i zašto.

Ljudi koji redovno jedu veoma obrađenu hranu poput kobasica, na primer, imaju mnogo veće šanse obolevanja od dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici.

Obrađena hrana već je poznata kao "krivac" za višak kilogamaa, a gojaznost je jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj dijabetesa.

Novo istraživanje u kojem je učestvovalo više od 100.000 ljudi utvrdilo je da hemikalije koje se dodaju ovim namirnicama tokom obrade takođe mogu da imaju ulogu u tome.

Naučnici u Parizu su pratili šta jedu volonteri i kod koga od njih se razvio dijabetes tipa 2, a utvrđeno je da se na svakih dodatnih deset odsto ishrane koja se sastoji od "ultraobrađenih" namirnica, rizik od dijabetesa povećava za 15 odsto.

Stručnjaci ipak kažu da ovu studiju treba uzeti s rezervom jer ona nije dokazala da te namirnice uzrokuju dijabete tipa 2, iako je dobro poznato da gojaznost povećava rizik od te bolesti.

"Ovi rezultati pokazuju da postoji veza između ultraobrađenih namirnica i dijabetesa tipa 2", saopštili su naučnici.

Prema ovoj studiji, 17,3 odsto učesnika se hrani tako da se njihova ishrana sastoji od ultraobrađenih namirnica.

Na svakih deset odsto više ultraobrađenih namirnica u ishrani, rizik od dijabetesa raste za 15 odsto, utvrdili su.

Naučnici smatraju da ova hrana možda deluje na zdravlje tako zbog hemikalije koje se koriste u procesu obrade ovih namirnica – razni zaslađivači, supstance za zgušnjavanje, ulja, boje...

S druge strane, neki stručnjaci ističu da nisu ni sve obrađene namirnice iste, neke su zdravije od drugih, te da bi trebalo detaljnije istražiti o tome koje tačno namirnice su loše po zdravlje.

U svakom slučaju, u jednom su svi saglasni – da je za zdravlje dobro što više smanjiti unos obrađenih namirnica.