Zdravlje

Ana Stanić: Bolest jača karakter

Izvor mondo.rs Izvor Gloria

Pevačici je pre dve godine dijagnostikovano oboljenje od kojeg pati veliki deo populacije, a najčešće se javlja posle 40. godine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Otkad joj je pre dve godine otkrivena insulinska rezistenice, pevačica i kompozitorka Ana Stanić morala je da promeni životne navike i izbaci iz upotrebe slatkiše, što joj je veoma teško palo.

Iako se to po njenoj vitkoj liniji ne bi moglo zaključiti, kantautorka Ana Stanić stalno jede i hrana igra veoma bitnu ulogu u njenom životu. Odmalena je tako, a društvo u školi šalilo se da ima pantljičaru jer se nije ustručavala da otvara frižidere prilikom odlaska kod drugara. Obrt je nastao pre dve godine kad joj je otkrivena insulinska rezistencija. Tada je morala da se odrekne onoga što najviše voli - čokolade.

"Reč je o metaboličkom poremećaju koji se javlja zbog problema sa iskorišćavanjem šećera i kažu da ga ima većihna ljudi satrijih od 40 godina. Potrebno je uraditi posebne analize krvi da bi se on potvrdio, a mnogi kod kojih je ustanovljen ignorišu ga i nastavljaju po starom. Doslovno sam sledila savete endokrinologa i nutricioniste i dve godine nisam jela ništa slatko, što je za moj organizam bio veliki šok jer sam slatkiše konzumirala svakodnevno. Imala sam krizu dugu mesec,  a onda su se telo i čulo ukusa navikli na novonastalu situaciju. Danas krad probam neku poslasticu ili kafu sa šećerom, iznenadim se kako sam ceo život mogla da jedem i pijem nešto rako slatko, ali i dalje sam slaba na slatkiše, samo sada, u posebnim prilikama, biram one najukusnije i najkvalitetnije. Važno je da sam pronašla zamene koje mi prijaju. U režimu ishrane koji sada sprovodim nema pržene hrane, kao ni namirnica od belog brašna i pirinča", ispričala je Ana za "Gloriju".

S vremenom je zavolela crnu čokoladu, koju ranije nije htela ni da okusi.

"Obroke sam podelila u nekoliko manjih, pa jedem na svaka dva-tri sata. Ukoliko preskočim jedan, to se odmah loše odrazi na moju kilažu, pošto mi je metabolizam izuzetno brz", kaže pevačica.

Tagovi