Zdravlje

Ugojili ste se u izolaciji? Niste jedini. Evo kako LAKO da skinete kilažu

Autor Ksenija Jelesijević

Zabrana kretanja, nervoza i uznemirenost zbog pandemije korona virusa doprineli su tome da se mnogi od nas malo "zaokrugle". Evo pet stvari koje možete da uradite dok ste zatvoreni u kući i koje će doprineti vašem zdravlju (i gubitku kilograma).

Nutricionista Suzi Barel je za sve koji su ovih nedelja malo preterali sa vinom, pivom, picom i čokoladom sastavila listu pet stvari koje mogu da se urade kod kuće i poboljšaju, na duge staze, zdravlje.

1. RAŠČISTITE KUHINJU

Veliko čišćenje kuhinje je prioritet. "Iskreni da budemo, večina nas u frižideru i ostavi ima dovoljno hrane da nam potraje nedeljama", kaže Barel. Zbog toga, dodaje, potrebno je izbaciti sve čemu je istekao rok.

"Temeljno čišćenje će vas naterati da vidite šta imate u kući, da isprobate nove recepte sa namirnicama koje imate i da na kraju dana imate sređen frižiter i ostavu", navela je ona.

Tako "očišćen" frižider i ostavu sada možete da dopunite zdravom hranom. "Ako u kući nemate grickalice, onda ih nećete ni jesti", rekla je ona.

2. RAZMOTRITE ŠTA VAM JE VAŽNO

Napravite pauzu. Ako pandemija korona virusa ima bar jednu pozitivnu stranu onda je to mogućnost da stanete i osvrnete se na svoj život i razmotrite šta vam je važno i koji su vaši prioriteti. Zacrtajte sebi ciljeve. Zapišite ih i probajte da ih ispunite.

3. NAPRAVITE NOVI PLAN ISHRANE

Smislite novi plan i unesite u njega nova jela kako biste malo promenili kulinarski repertoar i uneli i neke nove sastojke u kuhinju.

Budite detaljni, napravite plan ne samo za doručak, ručak i večeru već i za "grickalice".

Pokušajte onda da ga se držite i videćete kako se kilogrami polako tope.

4. JEDITE KAD STE GLAVNI

Svi mi rutinski prolazimo kroz doručak, ručak i večeru ali zapitajte se, kada ste poslednji put stvarno bili gladni?

"Velike su šanse da ne možete da se setite jer u stvarnosti retko kad jedemo jer smo zaista gladni", kaže Barel.

Sada, kada imamo vremena, trebalo bi da se koncentrišemo na osećaj gladi i da jedemo samo kada smo zaista gladni. "Bićete iznenađeni koliko je hrana ukusnija kada je zaista želite", rekla je ona.

5. UČINITE DA VAM ZDRAVA ISHRANA BUDE ZABAVNA

Peti i poslednji savet za one u izolaciji je - neka vam zdrava ishrana postane zabavna.

Kako to postići? Potražite nove recepte. Pokušajte da ne zaglavite u rutinu stalnog pripremanja istih jela jer će vam se smučiti i lakše ćete posegnuti za grickalicama i brzom i nezdravom hranom.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.380 ljudi, a preminulo ih je 74.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.