Rotkvice verovatno nisu prvo povrće koje vam padne na pamet kad pomislite da bi trebalo da počnete da se hranite zdravije, ali, možda se to promeni.
Okrugli, mali plodovi koji razvesele trpezu na proleće odličan su izvor kalijuma, vitamina C i vlakana, između ostalog.
Evo kako utiču na organizam.
Povoljno utiču na krvnu sliku
Rotkvice smanjuju oštećenja crvenih krvnih zrnaca, i time povoljno utiču na nivo kiseonika u krvi.
Imaju visok udeo vlakana
Ako ih jedete svakog dana, ubrzo ćete primetiti da vam se varenje popravilo, zahvaljujući zdravim vlaknima kojima je ovo povrće bogato. Osim toga, regulisaće stvaranje žuči, čuvajući jetru i žučnu kesu, a smanjiće i zadržavanje vode.
Čuvaju srce
Rotkvice su odličan izvor antocijanina, koji srcu pomažu da radi kako treba, snižavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bogate su vitaminom C, folnom kiselinom i flavonoidima.
Krvni pritisak drže "pod kontrolom"
Ovo povrće je odličan izvor kalijuma, koji je važan za snižavanje krvnog pritiska, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi, što je dobrodošla pomoć ako patite od hipertenzije.
Popravljaju imunitet
Rotkvice su odličan izvor vitamina C, koji pozitivno utiče na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija, poboljšavajući imunitet. Ali, za taj efekat, važno je da ovaj vitamin redovno unosite u dovoljnim količinama. Pored toga, vitamin C ublažava štetno dejstvo slobodnih radikala, snižavajući rizik od zapaljenskih procesa i preranog starenja.
Jačaju zidove krvnih sudova
Rotkvice sadrže materije koji imaju važnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za zdravlje krvnih sudova, snižavajući rizik od ateroskleroze.
Bogate su važnim nutrijentima
Pored ovih koje smo već pomenuli, rotkvice sadrže i vitamine E, A, B6 i K. Osim toga, bogate su antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom, koji su dragoceni za pravilno funkcionisanje organizma.
Uz sve ovo, nisu previše skupe - veza košta oko 40 dinara, a imaju i malo kalorija, svega dvadesetak na sto grama.