SAMO 50 GR DNEVNO IZAZIVA RAK! Dr Takić otkriva sve o suhomesnatim proizvodima i zašto su zapravo toliko OPASNI

Znamo da suhomesnati proizvodi nisu dobri za zdravlje, ali ih ipak jedemo. Evo koji su među njima najgori, koji najbolji i zašto...

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

O štetnosti suhomesnatih proizvoda se dosta priča, ali ipak, mnogi i dalje ne znaju zašto su tačno ovi proizvodi opasni. 

"Pokazalo se da je najveći rizik za kancer creva, to je pokazano da unos 50 grama suhomesnatog proizvoda povećava rizik za nastanak kancera ovog tipa za 18 odsto. I pokazano je da je povezano sa rizikom za nastanak kancera želuca, takođe", rekla je za RTS dr Marija Takić iz Centra izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma.

Ali, to nije jedini razlog zašto su proizvodi ove vrste loši po zdravlje.

"Suhomesnati proizvodi sadrže i zasićene masne kiseline, tj. njihov aterogeni potencijal je veliki, lepe se na krvne sudove. Sadržaj natrijuma je visok, pa neke grupe ne bi trebalo da konzumiraju".

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal 

Dakle, znamo da suhomesnati proizvodi nisu dobri po zdravlje, ali ipak, svi ih jedemo, bar ponekad. Koji je najbolje izabrati, koji je manje opasan?

"Generalno je prihvaćeno da je belo meso zdravije nego crveno, ali u proizvodima od belog mesa ima dosta aditiva i konerzvansa, pojačivača ukusa, pa je pitanje zaista... Najprirodniji su proizvodi koji sadrže najveće količine prirodnog mesa, kao što su pršuta ili slanina. U dimu koji se koristi da se oni dobiju u ovom obliku postoje kancerogene supstance, ali po tom pitanju ne možemo da uradimo ništa drugo nego da odstranimo omotače na kobasicama, na prušti i slanini pokožicu jer je tu najveća koncentracija kancerogenih supstanci".

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal 

Toliko se govori o transmastima, a u suhomesnatim proizvodima ih ima dosta. Kako one utiču na zdravlje?

"Transmasti su industrijske masti, nema ih u prirodi, pa organizam kada se susretne sa njima je prosto zbunjen na neki način. Jedna od glavnih posledica je da se podiže nivo lošeg, a smanjuje nivo dobrog holesterola. Pokazano je da postoje u ovim proizvodima transmasnekiseline, a u 100 grama čajne ima oko dva grama transmasnih kiselina, koliko je i gornja granica dnevnog unosa. Najviše ih ima u čajnoj kobasici, viršlama i pilećoj pašteti".

Uprkos tome što znamo da su štetni, činjenica je da se suhomesnati proizvodi jedu u gotovo svakoj kući u Srbiji. Koliko bismo maksimalno mogli da jedemo, a da ne nanesemo preveliku štetu organizmu?

"Sadašnje važeće preporuke se da se unosi oko 500 grama nedeljno crvenog mesa, tu spadaju i suhomesnati proizvodi, ali preporuka je da se oni izbegavaju. Ako se zna da je 50 grama štetno, kancerogeno, onda treba unositi što manje, ali sigurno ne više od tih 50 grama dnevno", zaključuje dr Takić.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.