Ne može da omane!

DOMAĆI LEK KOJI I DOKTORI PREPORUČUJU: Svi ga nazivamo drugačije, a najbolji je za bolno grlo i sve vrste kašlja

Autor Maja Gašić

Zovemo ga drugačije, a pripremamo isto!

Izvor: YouTube/SueRan

Kada smo bili deca, svaki put bismo se razlobleli, imali prehladu, upalu grla ili začepljen nos, bake su nam pripremale svoj najbolji lek - napitak od mleka i karamelizovanog šećera.

Osim što je kao rukom odnosio sve propratne tegobe gripa i prehlada, razlog zbog kojeg su ga deca toliko volela jeste i što je slatkog ukusa.

Bakino, dekino, zaprženo, ušećereno, karamel mleko ili šerbet, mala je verovatnoća da ste u detinjstvu preležeali prehladu i grip bez ovog napitka. Dokazano pomaže kod grlobolje, bolnih pluća i svih vrsta kašlja, a čak ga preporučuju i lekari!

Svi ga nazivamo drugačije, a pripremamo isto.

Sastojci:

3 kašičice šećera

2 dl mleka

Priprema:

U manju šerpu ili džezvu sipati šećer i staviti na umereno jaku vatru da se karamelizuje. Paziti da karamel ne zagori. Preko otopljenog karamela sipajte mleko. Karamel će se kristalizovati i stvrdnuti. Mleko piti 2-3 puta dnevno.

Dejstvo

Ovaj  efikasno ublažava kašalj, ubrzava sazrevanje i iskašljavanje sekreta iz grla, ublažava bol u grudima i plućima prilikom jakog kašlja i umirujuće deluje na ceo organizam.

Postoji još jedan recept od "pečenog" šećera, a za koji verovatno do sada niste čuli.

Kod začepljenog nosa treba samo sagoreti malo šećera direktno na šporet i udahnuti ga najbolje što možete. Ima prilično jak miris, ali sigurno razblažuje sekret u nosu i otvara disajne puteve.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.