Prema Blumbergovom indeksu za prošlu godine, Španija je bila proglašena za najzdraviju naciju na svetu.
Otkrivamo vam šta su najzastupljenije namirnice u ishrani Španaca!
Svaka od njih je zdrava, ili čak moćan prirodni lek, a u kombinaciji čine najzdraviju kuhinju sveta!
Beli luk
Verovatno ne moramo da vam nabrajamo kako beli luk utiče na zdravlje, jer je jedan od najpoznatijih narodnih lekova. Umanjuje holesterol, snižava pritisak, olakšava tegobe ili simptome prehlade kao što je kašalj, sadrži antioksidanse koji štite telo od bolesti...
Nemasno meso
Uz nemasno meso dobijate sve proteine koji su vam potrebni za izgradnju ćelija, ali ne i masnoće sa kojima će se organizam teško izboriti.
Riba
Bogata zdravim omega-3 kiselinama, nemasna riba je stalna namirnica u najzdravijim kuhinjama sveta.
Maslinovo ulje
Mnogo je zdravije od maslaca ili margarina, koje bi trebalo da izbegavate ako pazite na kilažu ili želite da se hranite zdravije. Uvek birajte ekstradevičansko maslinovo ulje i koristite ga za prelive, nemojte na njemu pržiti.
Crveno vino
Španci piju vino, koje u umerenim količinama može biti blagotvorno za zdravlje srca. Male doze crvenog vina mogu regulisati i šećer u krvi, kao i loš holesterol, a pozitivno deluju i na mentalno zdravlje.
Pirinač
Važan izvor kompleksnih ugljenih hidrata, vlakana i proteina, pirinač je mnogo zdravija opcija od testenine ili hleba.
Začini
Prvi među njima je origano, iako se on uglavnom pogrešno vezuje samo za italijansku kuhinju. Origano sadrži antioksidanse koji saniraju štetu u ćelijama, štiti organizam od upalnih procesa, navodno zaustavlja i nastajanje abnormalnih ćelija.
Paradajz
Sadrži veliku količinu likopena, važnog antioksidansa koji smanjuje rizik od bolesti srca i raka. Izvor je i vitamina C i K, kao i kalijuma.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.