Zdravlje

NAJVEĆA ZABLUDA O DIJETI I MRŠAVLJENJU: Jedete tek kada osetite glad? Nutricionisti kažu da je to opasna greška!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Velika zabluda u koju veruju i oni koji žele da smršaju, ali i svi drugi!

Ako pokušavate da smršate i cesto su vam potrebni saveti nutricionista, ovaj bi trebalo da procitate pre nego što uopšte i pomislite na mršavljenje!

Nauka kaže da postoje tri vrste gladi.

1. Fizicka - zaista su vam potrebne hranljive materije
2. Psihološka - aktiviraju je emocije, i zapravo žudite za necim drugim
3. Oportunisticka - videli ste hranu i želite je, iako do tada niste bili gladni

Prava, fizicka glad može biti pracena i tegobama, kao što su nesposobnost da se skoncentrišete, vrtoglavica, mucnina, nervoza, glavobolja i bolovi u želucu.

Glad je znak da metabolizam radi i telo zahteva hranljive supstance kako bi dobilo energiju.

Prejedemo se kada smo gladni

I to baš gladni, jer smo napravili preveliku pauzu izmedu obroka. Organizmu je potrebno barem "nešto" na tri ili cetiri sata da ne bi osetio pad energije. Ako je pauza bila preduga, možda ce nam oci biti vece od stomaka i preoptereticemo želudac.

Gladovanje ne pomaže u mršavljenju, iako mnogi dijete smatraju upravo gladovanjem. Telo ce poceti da štedi energiju praveci dodatne masne rezerve, i trošice manje kalorija da bi imalo što više energije za kasnije.

Ako ste gladni, moguce je da cete posegnuti za nezdravim namirnicama. Nagli pad šecera probudice cežnju za hranom koja ce nas najbrže zadovoljiti, kao što su slatkiši ili nešto masno.

Glad regulišu dva hormona, grelin koji stimuliše apetit i leptin koji ga suzbija. Ali, oni nisu uvek baš precizni, zbog cega metabolizam regulišemo i pravilnom ishranom otprilike uvek u isto vreme. Ljudi koji cesto gladuju ponekad nisu ni svesni da su gladni, jer su organizam navikli na velike pauze izmedu obroka.

Dakle, nemojte gladovati vec pronadite režim ishrane koji je savršen baš za vaš metabolizam. Procitajte i sve o najpopularnijim metodama skidanja viška kilograma, kao što su UN dijeta i grejpfrut dijeta, i saznajte zašto je izbacivanje glutena glupost osim ako nemate zdravstvene razloge za to.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi