Vitamin D ne nalazi se u hrani koju najčešće jedemo, a sa pojavom hladnijih dana, veoma je važno da ga unosimo u dovoljnim količinama jer telo ne može da ga stvori nakon izlaganja sunčevoj svetlosti.

Otkrivamo vam koje namirnice sadrže najviše ovog vitamina koji je važan za zdravlje kostiju, zuba i mišića!

Svaka od njih je zdrava, i lako je uvesti je u svakodnevnu ishranu!

Jaja

Odličan su izvor proteina, što će vam reći svi nutricionisti. Najveći deo proteina nalazi se u belancetu, dok je žumance prepuno vitamina, masti i minerala. Ipak, pripazite na holesterol jer ga u žumancima ima mnogo, a kupujte jaja u čije ste poreklo sigurni jer kokoške koje se odgajaju napolju, na Suncu, proizvode jaja koja imaju tri do četiri puta više vitamina D.

Pečurke

Imaju malo kalorija i masti, i smatraju se jedinim vegetarijanskim izvorom vitamina D. Birajte divlje pečurke, umesto komercijalno uzgajanih, jer su divlje bile izložene Suncu što im povećava nivo vitamina D.

Sardine

Kao i haringe, i sardine sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, ali i veliku količinu vitamina D.

Riblje ulje

Verovatno vam je već jasno da masnije ribe čine odličan izvor vitamina D, tako je i sa ribljim uljem. Pre uzimanja se posavetujte sa lekarom, jer je ovo suplement sa kojim se može "preterati".

Tunjevina iz konzerve

Birajte tunjevinu u vodi ili prirodnom soku, da ne biste uneli previše ulja, i dobićete vitamin D, omega-3 masne kiseline, kvalitetne proteine i vitamin K. Tunjevinu možete jesti u salati ili u ukusnim jelima kao što su špageti s tunjevinom.

Losos

"Superhrana" koja sadrži relativno malo kalorija, a ogromnu količinu zdravih omega-3 masnih kiselina, proteina i vitamina kao što su vitamin D, B12, B6...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.