Bomba!

KOBNA BOLEST OD KOJE PATI VEĆINA SRBA: Niko ne zna da jedan začin čuda čini za holesterol - plus štiti od virusa!

Autor Maja Gašić

Doktori sugerišu kako da pojačate "dobre" masnoće u telu i sačuvate zdravlje u vreme respiratornih infekcija

Izvor: iStock

Više od polovine stanovništva Srbije pati od povišen loš holesterola, glavnog krivca za pojavu srčanog i moždanog udara.

Njegov balans je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja a stručnjaci kažu da sada postoji još jedan važan razlog da obratite pažnju na nivo holesterola. Novije studije sa Instituta Skrpis otkrivaju da se njegovim balansom smanjuje i rizik od zaraze u vreme respiratornih infekcija.

Autor ove studije, dr Skot B. Hensen kaže da je sada pravi trenutak da podignete nivo "dobrog" holesterolaerola (HDL) i snizite "loš" (LDL) kako biste se zaštitili od virusa i sačuvali zdravlje.

A ovo su neki potpuno neočekivani načini koji će vam u tome i pomoći...

Jedite crveno meso

Pileći bataci i karabataci prepuni su vitaminom K-2, retkim hranjivim sastojkom koji smanjuje LDL i sprečava nakupljanje naslaga u arterijama. Zapravo, holandski istraživači kažu da ljudi koji uživaju 450 g pilećeg crvenog mesa nedeljno smanjuju rizik od srčanih tegoba za 57 odsto. Ostali dobri izvori  vitamina K-2 su mlevena govedina i žumanca.

Pojačajte ovaj začin

Ukoliko dnevno uzimate 0,5 g kurkume možete smanjiti nivo LDL holesterola za 33 odsto, plus povećati nivo HDL holesterola za 29 odsto, gotovo dvostruko više od lekov aza snižavanje holesterola, pokazuju studije. To je zato što kurkuma menja način na koji geni kontrolišu proizvodnju holesterola.

Vežbajte sa tegovima

PBombaodizanje lakih tegova 20 minuta tri puta nedeljno može podići HDL i smanjiti do 36 jedinica LDL holesterola, sugerišu studije. Kardiolog, Karol Votson, dsavetuje da, ukoliko nematetegove, vežbate sa polulitarskim bocama napunjenim vodom!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi