Stanje se pogoršalo

KATASTROFA U HRVATSKOJ: Skoro 3.000 zaraženih za dan, oboren crni rekord!

Autor Nataša Petrović

Evo najnovijih informacija o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj!

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatskoj je danas oboren crni rekord, a registrovano je 2.848 novozaraženih, dok je 29 osoba preminulo! Samo u Zagrebu je 650 novozaraženih. 

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da je pritisak na zdravstveni sistem zbog krize izazvane virusom korona snažan, ali da se zdravstvo zasad uspešno nosi s tim, ima spremne kapacitete za sve scenarije, te da se oprema i zdravstveni radnici organizuju prema potrebama.

"Hrvatski zdravstveni sistem je pod pojačanim pritiskom, kao i sistemi drugih evropskih država, međutim imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i uprkos pritisku uspevamo da ispunimo zadatak. Veliku pomoć i dalje dobijamo od građana koji svojim ponašanjem mogu da utiču na dalje tokove širenja zaraze", rekao je Beroš na sednici Vlade.

On je istakao da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani u većini ne žele mere potpunog zatvaranja već da se odgovornim ponašanjem može uticati na smanjenje broja novih slučajeva, kao i da najveći broj građana i dalje podržava mere i odluke Nacionalnog štaba.

Beroš je istakao da je glavni cilj da se osnaži zdravstveni sistem tako da se spreči ulazak virusa u druge bolnice, kako bi se mogla pružati primerena zdravstvena usluga drugim bolesnicima.

U Hrvatskoj su aktivna 14.843 slučaja kovida-19, a na bolničkom lečenju je 1.221 pacijent. Zaraženo je 930 zdravstvenih radnika, dok ih je 965 u samoizolaciji.

U posljednje vreme prosječno se dnevno sprovede 8.152 testiranja, a 27,28 odsto testova je pozitivno, prenose hrvatski mediji.

(MONDO/Agencije)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.