Pneumoftiziolog prim. dr Tatjana Radosavljević rekla je da koristi voće i povrće u ishrani, kao i namirnice za koje možda niste ni čuli, a veoma su zdrave i odlične za imunitet!
"Koristim dosta povrća i voća, tečnosti, kao i vitamin C i magnezijum. Tu su i cink, đumbir, orasi, indijski i brazilski orah," rekla je ona.
"Ali, najredovnije koristim med i matični mleč, kao i pergu, fermentisani polen kojim pčele hrane svoje mlade i matice. Njega uzimam najmanje dva puta dnevno, a o ovom proizvodu se, nažalost, kod nas ne zna mnogo," rekla je ona.
"Koristim ga već devet godina, samo što sam sada pojačala dozu koju uzimam. Povremeno uzmem kombinaciju perge i polena, koja ojačava i lokalni imunitet," rekla je ona za "Blic ženu".
Šta je perga?
Jedan od najkvalitetnijih proizvoda koje pčele prave, perga je polen koje su pčele unele u saće, obogatile enzimima i potom ostavile u zalihama.
Perga fermentiše najmanje tri nedelje, a pčele je pokrivaju tankim slojem meda koji sprečava da se pokvari. Kvalitetnija je od polena i do devet puta, kažu pčelari, i sadrži aminokiseline i mikroorganizme koji su blagotvorni za ljudski organizam.
Još se naziva i "pčelinji hleb", lako je svarljiva i ima više vitamina K i folne kiseline od polena. Sadrži i više masnoće, a ukoliko perge nema u košnici, matica će prestati da polaže jaja.
Perga, po pojedinim istraživanjima, blagotvorno utiče na nervni i imuni sistem, poboljšava krvnu sliku, reguliše pritisak, snižava holesterol i štiti organizam.
Kada je u pitanju ishrana za bolje zdravlje pluća, kaže da su mlečni proizvodi od kozjeg mleka ključni.
"U ishrani često koristim kozje proizvode. Naši stari su znali da su kozji sir i mleko važni za lečenje pluća," rekla je ona.
Da li ste znali da u centru Beograda postoje momci koji se bave pčelarstvom? Pronašli smo ih, pogledajte njihovu priču!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.