Zdravlje

PRIRODNI "LEKOVI" ZA VEOMA BOLAN I NEPRIJATAN PROBLEM: Kako sprečiti grčeve u nogama

Autor Maja Gašić

Obino se radi o nedostatku određenih hranljivih materija u organizmu

Izvor: YouTube/Cleveland Clinic

Koliko puta vam se desilo da vas grčevi u nogama bude i dižu iz kreveta? Ova neprijatna pojava javlja se usled kada kiseonik ne stiže u optimalnoj količini do mišića i kada našem telu nedostaju magnezijum i kaliju.

Šta da radite kada često patite od grčeva u mišićima? Lekari savetuju kesice magnezijuma kao prvu pomoć, masiranje bolnog mesta, ali postoje i neki narodni lekovi, tačnije namirnice koje pomažu kod ove neprijatne boljke...

Suvo i koštunjavo voće

Suvo i koštunjavo voće su savršena kombinacija za unos magnezijuma i kalijuma u organizam. Dnevna doza treba da sadrži 5-6 šljiva ili kajsija i desetak komada koštunjavog voća.

Zeleno povrće

Jedite što češće zeleno lisnato povrće i paradajz. Ono je bogato kalijumom i podstiče uspostavljanje ravnoteže baznih kiselina u organizmu, što sprečava pojavu upale mišića posle intenzivnih vežbi.

Banana koktel

Ujutro, posle doručka, pre odlaska u teretanu ili po povratku iz nje, popijte voćni koktel bogat magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i vitaminom B koji će bogato nahraniti mišiće. Izmešajte 1 bananu, 2 dl mleka, 2 kašike mlevenih badema, 2 kašike pšeničnih klica i 3 sušene smokve.

Oblozi od đumbira

Grejanje mišića takođe pomaže, pa su zato tople kupke pre spavanja dobra prevencija i trenutno otklanjaju bol. Mišiće možete grejati i toplim peškirom, a najefikasniji su oblozi sa lavandinim ili đumbirovim uljem. Lagana masaža ovim uljima istovremeno će opustiti mišiće.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi