Srpska nutricionistkinja Branka Mirković gostovala je u Jutarnjem programu Prve, gde je pričala o aktuelnim temama kao što su imunitet, vitamin D, unos voća i povrća i greške koje zdravim namirnicama "ukidaju" nutritivnu vrednost.
Imunitet je trenutno glavna tema, a ona ponavlja da je važno jesti jaja.
"Dva jaja za žene, tri za muškarce, ništa vam se neće desiti ako svakodnevno jedete jaja. Opteretićemo jetru kajganom od četiri-pet jaja, to je previše holesterola, pa nemojte jesti više od tri", rekla je ona.
Upitana da navede tri namirnice koje bi svakodnevno trebalo da unesemo, rekla je da su to mlečni proizvodi, voće ili povrće i parče mesa.
Imaju li nutricionisti više klijenata tokom pandemije korone?
"Dolaze, zabrinuti su i to veoma, zbog korone, mnogo više razmišljaju o tome o gojaznosti, jer je debljina kao tempirana bomba, ona pravi veoma veliki problem. Upalni procesi postaju jači. Sada razmišljamo o tome šta da jedemo, koje suplemente da uzimamo i koliko... Mi ne možemo u toku dana da unesemo sve što nam treba, ali kako važi da manjak vitamina i minerala izaziva probleme, tako će i preterana količina napraviti probleme. Važna je umerenost, idite na pijacu, kupite prirodnu apoteku voća i povrća. Pa tek tada razmišljajte o tome šta dodati", rekla je ona.
Najveće greške u kuhinji
Navike su se promenile, Srbi više kuvaju, ali prave i greške u kuhinji. Neke od njih od zdravih sastojaka "prave celulozu", odnosno imaće isti efekat kao da ste pojeli parče papira!
"Počeli su da kuvaju, nema brze hrane i 'junk food' ishrane. Termička obrada je najvažnija, ne treba stavljati mnogo ulja zbog transmasnih kiselina. Povrće koje je superzdravo pogrešno obradimo, prekuvamo ili prepečemo, ostaće nam samo celuloza. Posebno bi trebalo paziti na to, potražite na Internetu recepte, ne možemo kuvati kao pre 20 godina. Konsultujte i stručnjaka, dobra hrana se može uništiti pogrešnom obradom do nula odsto nutritivne vrednosti. Nemojte pojesti prazne kalorije," rekla je ona.
Saveti nutricionista ponekad se razlikuju, pa je voditelj Filip Čukanović upitao da li je tačno da bi trebalo uneti 500-600 grama voća dnevno.
"Previše je pojesti pola kilograma voća dnevno, pojedite jednu šaku, nećete dobiti ništa većom količinom. Organizam će toliko iskoristiti, a ostalo će otići u masti", rekla je ona.
Pročitajte i šta nutricionisti nikada ne jedu za doručak, kao i šta je greška koju većina nas pravi kada jede beli luk.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.