Da li ste čuli za zlatno mleko? Reč je o veoma zdravom napitku koje potiče iz Indije, ali koje je sve popularnije i u drugim zemljama, pre svega zato što je veoma zdravo.
Pravi se od mešavine kravljeg mleka i kurkume, a po želji se dodaju cimet i đumbir. Sjajno deluje na zdravlje, jača imunitet i štiti od raznih bolesti.
Sadrži dosta antioksidanata
Ključan sastojak zlatnog mleka je kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji. Kurkumin, aktivni sastojak ovog začina vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini zbog toga što sadrži dosta antioksidanata, koji sprečavaju oštećenja ćelija i štite telo od oksidativnog stresa.
Takođe, u napitak se po želji dodaju i đumbir i cimet, a oba takođe sadrže antioksidante.
Smanjuje zapaljenje
Sastojci ovog moćnog napitka imaju antizapaljenska svojstva. Hronično zapaljenje igra važnu ulogu u hroničnim bolestima, a ishrana i namirnice bogate antizapaljenskim sastojcima smanjuju rizik od nastanka tih stanja.
Neka istraživanja su pokazala da se antizapaljenska dejstva kurkumina mogu uporediti sa pojedinim lekovima, a pritom nema nikakvih neželjenih dejstava.
Poboljšava rad mozga
Zlatno mleko dobro je i zamozak jer kurkumin povećava nivo neurotrofičnog faktora (BDNF). Reč je o supstanci koja utiče na veze između moždanih ćelija.
Poboljšava raspoloženje
Studije su pokazale da kurkuma, a posebno njen aktivni sastojak kurkumin, popravljaju raspoloženje i ublažavaju simptome depresije.
Štiti od srčanih bolesti
Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti širom sveta, a sastojci zlatnog mleka – cimet, đumbir i kurkuma, povezuju se sa nižim rizikom od srčanih bolesti.
Reguliše nivo šećera u krvi
Sastojci zlatnog mleka pomažu i u regulisanju nivoa šećera u krvi. Na primer, svakodnevno konzumiranje cimeta u količini od jedan do šest grama može u izvesnoj meri da snizi nivo šećera u krvi, a studije su pokazale i da ublažava insulinsku rezistenciju.
Ima antibakterijska, antiviralna i antigljivična svojstva
U Indiji se zlatno mleko neretko koristi kao domaći lek kod prehlada. Nije ni čudo jer pomaže u jačanju imuniteta, a studije su pokazale i da ima antibakterijska, antiviralna i antigljivična svojstva.
Poboljšava varenje
Hronični problemi sa varenjem, što podrazumeva i odloženo pražnjenje creva, naječešće se manifestuje osećajem nelagode u gornjem delu stomaka. Đumbir, koji je jedan od sastojaka ovog moćnog napitka, može da pomogne tako što će ubrzati pražnjenje creva.
Kako se pravi zlatno mleko
Ovaj napitak veoma je lako napraviti, a potrebni su vam sledeći sastojci:
120 mililitara kravljeg mleka
Kašičica kurkume
Mali komad svežeg, rendanog đumbira ili pola kašičice đumbira u prahu
Pola kašičice cimeta
Prstohvat bibera
Kašičica meda (opciono)
Priprema:
Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u manjoj šerpi i stavite na vatru da provri. Zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka oko deset minuta. Sipajte napitak u šolju, ostavite kratko da se prohladi i po želji dodajte još cimeta.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.