Zdravlje

DOMAĆI ČAJ ZA STIMULACIJU IMUNITETA: Nutricionistkinja otkrila sjajan recept, pomaže i deci kod boginja

Autor Nataša Petrović

Jedan čaj, dve biljke, a mnogo koristi za zdravlje!

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Čajevi su generalno dobri za zdravlje, ali ukoliko znate koji čaj se kada koristi, odnosno kod kojih problema, utoliko bolje. Tako, na primer, čaj od žalfije, majčine dušice, matičnjaka i nane, jača organizam, čisti disajne puteve, dok mešavina žalfije, kantariona, matičnjaka i nane pomaže u čišćenju jetre i bubrega, izbacivanju toksina. 

Nutricionistkinja i fitoterapeutkinja Verica Todorović gostujući na RTS-u otkrila je i recept za čaj koji je imunostimulator, a da biste ga napravili potrebna su vam samo dve biljke - rastavić i cvet zove. 

Čaj se sprema, kako je Todorović objasnila, tako što ćete najpre staviti vodu da proključa, zatim skloniti sa vatre, dodati sastojke, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Zatim se čaj procedi i pije se dva puta dnevno po 250 mililitara. 

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Može da se pije pola sata pre ručka i pola sata pre večere ili između obroka, samo da posle toga ne pijemo neke druge tečnosti", kaže ona.

Nutricionistkinja i fitoterapeut je objasnila i dejstvo ovog čaja. 

"Rastavić je dobar za pluća, u kombinaciji sa zovom. Rastavić u sebi ima silicijuma, regeneriše ćeliju, on je biljka koji je ozbiljan diuretik, izbacujemo vodu. Zova u singergiji sa rastavićem će da pobudi znojenje, pogotovo ako imamo virus gripa ili smo se prehladili, zato što je imunostimulator, odnosno balansira imunitet".

Todorovićeva je otkrila da je upravo zbog takvih dejstava ovaj čaj dobar i kada deci treba da izađu boginje. 

"Ova mešavina je dobra da se koristi kod dece kada treba boginje da izađu. Može da se koristi kod dece starije od godinu dana, pre će boginje da izađu i da prođu".

Dakle, čaj od zove i rastavića smeju da piju i deca, ali oni koji piju lekove za izbacivanje vode treba da povedu računa -  "može doći do dehidracije i da se napravi veća šteta nego korist".

Takođe, nutricionistkinja naglašava da "bilo koje lekovite biljke treba uzimati pola sata ili sat pre terapije koju uzimate, da se ne bi mešali sa lekovima".

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.