Kaki ili japanska jabuka je poznata je je kao vrlo lekovita voćka koja pomaže jačanja imunog sistema. Ono što je kod nje zanimljivo jeste da po izgledu najviše podseća na paradajz, a po ukusu na mešavinu kajsije i breskve. Kada je presečete na pola, iznenadićete se - uopšte nime košpice, samo "meso"!
Jede se kada je potpuno zrela, kada je plod sočan, sladak, a spoljašnost je poprimila crvenu boju. U Japanu je jedu redovno, posebno u zimskom periodu jer je pravi izvor zdravlja.
Plodovi su bogati vitaminom C i A i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju i na probavu. Krcata je i dijetalnim vlaknima koji stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem creva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.
Plod kakija, ili sok, lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, deluje umirujuće na organizam, opušta ga i jača celokupni imuni sistem.
Jedan plod japanske jabuke sadrži 12,6 mg vitamina C, što je otprilike 21 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Ovaj nutrijent je poznato da jača imunitet, štiti organizam od infekcija i slobodnih radikala.
Japanska jabuka je i odličan lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa venama.
Ako je redovno jedete zimi, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.