Saveti kardiologa

IMATE VISOK PRITISAK? Tri saveta stručnjaka koji mogu da vam spasu život, dobro ih zapamtite!

Autor Zora Ćirković

Nekoliko jednostavnih saveta kardiologa koji će vam pomoći da visok pritisak držite pod kontrolom i izbegnete potencijalno fatalne posledice ovog stanja.

Ako patite od povišenog krvnog pritiska i zabrinuti ste zbog toga - i treba da budete. Povišen pritisak zovu "tihim ubicom" s dobrim razlogom.

Iako visok pritisak tipično ne izaziva očigledne simptome, ovo stanje ima razarajuće posledice po zdravlje. U Srbiji, procenjuje se, svaka druga odrasla osoba ima povišen pritisak, a dnevno bolesti srca i krvnih sudova odnesu 144 života.

Uz to, visok pritisak svrstava vas u rizičnu grupu i kad je reč o demenciji, oboljenjima bubrega i mnogim drugim bolestima.

Brojke su zastrašujuće, ali postoji nešto što statistiku čini još tužnijom: većina tih smrtnih slučajeva i teških oboljenja koje se javljaju kao posledica hipertenzije mogla bi da bude izbegnuta. I to prilično jednostavno.

Treba samo da se povede računa o nekoliko stvari, koje ipak tako često zanemarujemo.

Na šta treba da obratite pažnju? Šta da radite i koje navike da promenite? Evo šta savetuju kardiolozi:

Vodite računa o brojkama

Redovno merite pritisak. Kućni aparati su prilično solidni, dovoljno su pouzdani da vam pruže uvid u situaciju, ali birajte onaj čija se traka stavlja na nadlakticu. Taj model precizniji je od drugih. Takođe, važno je da pre merenja pritiska sedite mirno bar pet minuta. Najmanje pola sata pre merenja nemojte vežbati, piti kafu ili pušiti.

Rezultate zapisujte i ponesite ih kad sledeći put budete išli kod lekara. Na taj način, vaš lekar će moći da stekne bolju sliku o vašem stanju, nego ako se osloni samo na rezultat koji dobije kad vam prilikom pregleda izmeri pritisak.

Pozabavite se uzrocima koji su doveli do toga da imate visok pritisak

Ako vam curi slavina u kuhinji, nećete to rešavati brišući vodu krpom, zar ne? Istu logiku primenite i na sopstveno zdravlje. Utvrdite uzrok, i pozabavite se time.

Česti uzroci povišenog pritiska su, između ostalog:

Nedostatak fizičke aktivnosti - Čak i sasvim skromno angažovanje na ovom polju može biti dovoljno da vam pritisak vrati u granice, tako da vam lekovi više neće biti potrebni.

Ishrana zasnovana na prerađenim namirnicama, naročito onim sa visokim sadržajem natrijuma.

Višak kilograma - Ako izgubite samo pet do 10 odsto težine, pritisak ćete dovesti u red efikasnije nego lekovima

Prekomerna konzumacija alkohola - Sve preko jednog pića dnevno loše utiče na pritisak

Porazgovarajte sa svojim lekarom, pokušajte da utvrdite šta je problem u vašem slučaju.

Nasledni faktor jeste značajan kad je reč o kardiovaskularnim oboljenjima, ali stručnjaci kažu da su za više od 50 odsto slučajeva povišenog pritiska "krivi" faktori koji zavise isključivo od pacijenta.

Ako vam je lekar prepisao terapiju, uzimajte lekove redovno

Nema čoveka koji voli da pije lekove. Ali, ako vam je pritisak redovno iznad 130/80, čak i nakon što ste uradili sve što je bilo do vas da otklonite moguće uzroke, onda vas izbegavanje terapije svrstava u grupu sa povišenim rizikom od akutnog infarkta, moždanog udara, potencijalno i sa fatalnim ishodom.

Uzimajte terapiju, sve dok vam lekar ne kaže drugačije.

Ako uspete sebe da naterate da budete dovoljno disciplinovani i pridržavate se ovih saveta, na dobrom ste putu da visok pritisak stavite pod kontrolu, i ne završite kao deo crne statistike.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.