Zdravlje

ŠTA JE "VIKEND MIGRENA" I KAKO DA JE POBEDITE: Stručnjaci objašnjavaju najbolji način da se izborite s glavoboljom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Lekarka opšte prakse i neurolog objasnile šta je potrebno uraditi!

Migrena je neurološko, najčešće genetički nasledno stanje bez posebnog uzroka, ali pojedini faktori iz sredine mogu da je podstaknu i izazovu bolove i druge neprijatne simptome.

Ako se tokom nedelje osećate dobro, a vikendom dobijate migrene, moguće je da je reč o stresnoj glavobolji.

Doktorka opšte prakse dr Suzan Hačinson opisuje ovu glavobolju kao migrenu koja se javlja pri promeni svakodnevne rutine.

"Ono što znamo o pacijentima s migrenom je da volimo rutinu, ali ona nije uvijek prisutna. I sama patim od migrena, i znam da bi savršeno bilo da uvek idemo na spavanje u isto vreme, jedemo zdravo i ne remetimo rutinu", ističe ona.

Pandemija, promene dnevnog rasporeda sna i ishrane okidači su kod mnogih njenih pacijenata. Uz to, rad od kuće koji "briše" granicu između posla i odmora, finansijske poteškoće i konstantna neizvesnost razlozi su za stres koji je takođe faktor nastanka migrene.

Ne postoji "opšti" lek za migrenu, ali postoje tehnike koje je mogu ublažiti. Konkretno, kako biste sprečili stresnu migrenu, napravite dnevnu rutinu i držite je se.

Pijte puno vode, jedite zdravo i izbegavajte stres, odmarajte oči od računara i kada god je moguće, šetajte i opuštajte se.

Odlazak u krevet na vreme nije važan samo za djecu. San je od vitalne važnosti za zdravlje mozga i celog organizma, pa ako otprilike u isto vreme ležete i ustajete možete ublažiti simptome ili sprečiti pojavu glavobolje.

"Mozak je 'cirkadijalni' organ, u vezi je sa našim biološkim ritmom i važna mu je rutina čak i vikendom", rekla je integrativni neurolog Ilin rubi za "Mind, body, green".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.