Zdravlje

KOJA HRANA JE NAJOPASNIJA ZA SRCE I DA LI KAFA ŠTETI: Poznati doktor rešio dilemu

Autor Nataša Petrović

Čuveni kardiolog dr Arsen Ristić odgovara na pitanja o ishrani koja je dobra odnosno loša za srce.

Izvor: YouTube/ZdravljeTV - Zvanični kanal

Pored pušenja, nekretanja, stresa, nepravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje srca. Dr Arsen Ristić nam je otkrio koje namirnice su najbolje, a koje najgore za kardiovaskularno zdravlje.

"Na kardiovaskularni sistem najbolje utiče uravnotežena Mediteranska ishrana, bez mnogo soli i masti, bez suvišnih šećera ali sa dovoljno ribe, mesa, voća i povrća da se zadovolje potrebne za neophodnim vitminima i mikroelementima. Suviše slana hrana može da kod osoba sa srčanom slabošću da pogorša zadržavanje tečnosti u plućima i dovede do smrti zbog pojave vode u plućima, tzv. edema pluća".

Za zdravlje srca je važan i unos tečnosti, a da li je kafa, kao omiljeni napitak u Srbiji, "dozvoljena"?

"Uravnotežena ishrana bez suvišnih masnoća i šećera u pet obroka dnevno i adekvatan unos tečnosti (oligomineralne vode) su veoma korisni. Čaj i kafa su dozvoljeni, ali ne više od tri puta dnevno zbog uticaja na pritisak i aritmije. Resveratrol u crnom vinu može biti koristan kada se unosi u malim količinama kao i omega masne kiseline. Prava prventiva se međutim ne sprovodi pomoćnim lekovitim sredstvima i čajevima, već proverenim i za ogovarajuću namenu registrovanim lekovima - statini, ezetimib, PCSK9 lekovi, lekovi za povišen pritisak, šećernu bolesti i srčanu slabost gde su posebno važni lekovi iz grupe SGLT-2 inhibitora koji su se svojim efektom nadovezali na revolucionarne pomake koje je u lečenju srčane slabosti postigao sakubitril-valsartan", zaključuje dr Arsen Ristić za MONDO.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi