Zdravlje

2 NEOČEKIVANE NAMIRNICE POMAŽU KOD NADUTOSTI I LOŠEG VARENJA: Svi ih imamo u kući, a ne znamo koliko su korisne

Autor Maja Gašić

Jednu jedemo skoro svaki dan, a drugu bar dva puta nedeljno

Izvor: Mondo / Equalo

Čak sedam litara suvišne tečnosti može da se nakupi u našem organizmu. Da bi se taj višak tečnosti izbacio treba jesti namirnice koje podstiču izbacivanje toksina i urina.

Osim čajeva, posebno od kukuruzne svile i breze, kao i limunade koja je prirodni diuretik, kod ovog problema vam mogu pomoći i dve neočekivane namirnice.

Gotovo da se srpska trpeza ne može zamisliti bez crnog luka i krompira, a upravo su ove namirnice od velike pomoći...

Crni luk čisti ćelije

Crni luk je jedan od najčešće korišćenih diuretika, jer se nalazi u mnogim jelima i svež na trpezi. Kada neko pati od otoka i viška tečnosti u organizmu, preporučuje se da konzumira jela koja sadrže više crnog luka, ili da pije čaj od crnog luka.

Na isečenu glavicu luka, veličine pesnice odraslog čoveka, doda se pola litre vode, pusti da vri deset minuta, prohladi, doda malo limuna i malo meda i pije kao topao ili mlak napitak.

Dijeta sa krompirom

Jednodnevna dijeta sa krompirom poznata je u medicinskoj praksi. Zasniva se na pravilo da se u toku dana jede samo baren krompir izmiksan sa mlekom, bez dodatka soli. To izaziva obilnije mokrenje, a organizam gubi veću količinu soli, čime se rasterećuju bubrezi i srce. To pomaže i poboljšava stanja čak i kod težih srčanih bolesnika, jako visokog pritiska, gojaznosti i poremećaja varenja. Dijeta se drži jedan dan i može se ponoviti kroz sedam dana.

Priprema se od 750 grama krompira, kuvanog i propasiranog, izmiksanog sa pola litre toplog mleka. Dobijena kaša se podeli na tri dnevna obroka. Ne dodavati so i masnoću. Može se dodati malo crnog luka i celera, dozvoljen je neslani dvopek, crna kafa s mlekom i voće u manjim količinama.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.