Zapaljenje u organizmu je prirodan način na koji se telo bori protiv infekcije, ali u nekim slučajevima, zapaljenje može da izmakne kontroli i da traje duže nego što bi trebalo. Tada dolazi do takozvanog hroničnog zapaljenja, a dokazano je da to može da dovede do mnogih bolesti, uključujući i dijabetes.
U svemu tome, ishrana ima ogromnu ulogu, a nekoliko začina i biljaka moglo bi da vam pomogne i smanji zapaljenje.
Đumbir
Pored toga što jelima daje ukus, ljudi ga hiljadama godina koriste u tradicionalnoj medicini, za lečenje prehlada, migrena, mučnine, artritisa i povišenog krvnog pritiska.
Takođe, studije su pokazale da đumbir smanjuje markere zapaljenja poput TNF-α i interleukina 1 beta, i pored toga ublažava bolove u zglobovima.
Beli luk
Beli luk je veoma moćan, a u tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje artritisa, kašlja, konstipacije, infekcija, zubobolje. Ovaj luk sadrži brojen antizapaljenske sastojke, studijom je dokazano da snižava marker zapaljenja CRP, a pošto sadrži brojne antioksidanse utiče i na druge zapaljenske markere.
Kurkuma
Reč je o veoma zdravom začinu koji sadrži više od 300 aktivnih sastojaka, a glavni je antioksidant kurkumin, koji ima moćna antizapaljenska dejstva.
Istraživanjem je dokazano da ljudi koji redovno konzumiraju kurkumu imaju daleko niže vrednosti zapaljenskih markera u telu, a pokazalo se i da pomaže u ublažavanju bolova kod osteoartritisa.
Kardamom
Azijski začin veoma je efikasan u snižavanju zapajenskih markera, a pored toga, jedna studija je pokazala da kardamom povećava količinu antioksidansa u telu za čak 90 odsto!
Crni biber
Poznat i kao kralj među začinima, crni biber je popularan širom sveta. U tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje astme, dijareje i gastričkih tegoba.
Zbog aktivne supstance piperin koju sadrži, ovaj začin vrlo efikasno snižava zapaljenje u telu.
Takođe, može da pomogne kod sezonskih alergija.
Ruzmarin
Ova biljka divnog mirisa može da pomogne u snižavanju zapaljenja u tela, pre svega zbog visokog sadržaja polifenola.
Možete da koristite ruzmarin kao začin, ali i da ga konzumirate kao čaj.
Cimet
Začin predivne arome, cimet se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini. Istraživanjima je dokazano i da snižava zapaljenske markere CRP i MDA, a dobra stvar je i što povećava količinu antioksidanasa u telu.
Ono što treba imati na umu je da preterano konzumiranje cimeta može da ošteti jetru zbog visokog sadržaja kumarina, a prosečna odrasla osoba ne bi trebalo da unese više od jedne kašičice cimeta dnevno.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.