Da li znate da crni luk je u staroslovenskom nosio naziv "lek od sedam bolesti"? I to nije bez razloga. Ovo začinsko povrće bez kojeg se ne može zamisliti gotovo nijedan ručak je odličan saveznik dobrog zdravlja.
Crni luk sadrži čak 91 odsto vode, bogat je kalijumom, sumporom i vitaminima B1, B2, C, E, K, P i karotinom. Od lekovitih sastojaka, najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i biljni hormon, sličan insulinu. Luk je najkorisniji ako se uzima sirov, mada kuvanjem gubi samo eterično ulje i vitamin C.
"Smrt" za kašalj
Crni luk je i danas prosto nezamenljiv kod gripa, prehlada i uopšte zapaljenja gornjih disajnih puteva. Razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje, pa mnogi često pripremaju jednostavn člaj od ovog povrća koji savršeno pomaže kod upornog kašlja. Jednu glavicu zajedno sa ljuskom dobro operite i isecite na četiri dela, stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok voda ne postane tamnocrvene boje. Zasladite medom i pijte više puta u toku dana.
Pomoć kod bolnih krajnika
U litru vode staviti pola kilograma sitno iseckanog luka s jednakom količinom šećera i kuvati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike kašike meda, sve dobro promešati i ostaviti u tegle. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta dnevno, promeša se i popije. Uzima se za lečenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja.
Otklanja groznicu
Za mnoge tegobe i slabost organizma luk se koristio tako da su se dve velike glavice naseckale na tanke kriške koje bi se stavile u stare čarape koje bi se navukle na noge pre spavanja. Luk ostaje na nogama cele noći, a ujutro se noge dobro operu. Smatra se da ovaj oblog pomaže kod prehlade, a posebno groznice i kašlja.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.