4 iznenđujuće namirnice

HRANA KOJU SRBI JEDU SVAKOG DANA PODIŽE HOLESTEROL: 4 namirnice za koje verujemo da su zdrave sadrže skrivene masnoće

Autor Maja Gašić

Ako imate problema sa povišenim holesterolom, obavezno ih izbegavajte!

Ako imate visok nivo holesterola, onda ćete morati da se odreknete masnog mesa, svinjetine, masti, putera... To su sve namirnice za koje je poznato da sadrže veliku količinu ovih masnoća, posebno "loše" vrste. Preporuka je i da ograničite unos žumanca na 2-3 nedeljno.

Ali pored mesnih proizvoda sa visokim sadržajem masti, treba obratiti pažnju i na drugu hranu koja takođe može biti vrlo štetna. Ove neočekivane namirnice su pogubne kod problema sa holesterolom, a da to malo ko zna...

Pekarski proizvodi

Hrana bogata šećerom i ugljenim hidratima podiže holesterol? Da, a posebno se preporučuje da izbegavate pekarske proizvode koji se prodaju u prehrambenim prodavnicama. Prvo, lepinje sadrže puter ili margarin i jaja, koje su na spisku namirnica koje podižu holesterol. Drugo, rafinisana biljna ulja, margarini, kao i homogenizovana ulja i transmasti često se koriste u komercijalnim pekarskim proizvodima, a svi oni podižu nivo holesterola u krvi i doprinose povećanim vaskularnim problemima. To su izvori "lošeg" holesterola i masnih naslaga koje se stvaraju.

Škampi

Škampi su bogati holesterolom, iako sadrže puno korisnih supstanci sa niskim sadržajem kalorija. Bogati su veoma važnim vitaminima, kao i jedinstvenim kiselinama B12 i PP, bakrom, cinkom i gvožđem. Ali osobe sa visokim nivoom holesterola, trebalo bi da se uzdrže od ove namirnice jer pogoršava problem. Pored škampa, "lošim" masnoćama su bogati rakovi i hobotnice.

Određene "ptice"

Obično se meso živine preporučuje za dijete sa smanjenjem holesterola umesto masnijeg mesa, svinjetine ili jagnjetine. Ali ovo se odnosi na piletinu i ćuretinu, i to bez kože, jer se ispod nje nalazi dosta masti. Meso patke ili guske treba isključiti iz ishrane jer je bogato holesterolom.

Riblji kavijar

Crveni kavijar je posebno opasan. jer sadrži prilično puno masnoća. Ima ga nešto manje u kavijaru štuke. Riblja ikra bogata je polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminima E i D i raznim mineralima. Ali istovremeno sadrži puno masnoća i priličnu količinu soli, što je štetno za one koji imaju probleme sa krvnim sudovima, kao i za hipertenzivne pacijente.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.&