Zdravlje

IMA JE NA SVAKOJ PIJACI, JEFTINA JE I ČINI ČUDA ZA SRCE I BUBREGE: Snižava pritisak - i lekari je preporučuju!

Autor Maja Gašić

Ne samo da je korisna za zdravlje, već ima vrlo malo kalorija zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Izvor: YouTube/Screenshot/The Biblical Nutritionist

Ima je u izobolju na pijacama, košta vrlo malo a čini čuda za zdravlje. Reč je o rotkvi! Ova namirnica je nepravedno zapostavljena zbog jakog ukusa, a upravo je njena ljutina to što je čini toliko zdravom.

Rotkva sadrži 80-90 odsto vode i vrlo malo kalorija. Bogata je uljem gorčice, glikozidima i organskim kiselinama koje joj pružaju oštar i gorak ukus. Zbog ovih sastojaka rotkva je pogodna ne samo za unutrašnju, već i za spoljašnju upotrebu.

Pomaže kod bolesti zglobova i kičme. Možete napraviti kašu od rotkve ili iscediti sok i naneti je u obliku obloga na bolni zglob.

Osim toga, rotkva sadrži obe vrste dijetalna vlakana: nerastvorljiva i rastvorljiva. Nerastvorljiva dijetalna vlakna poboljšavaju pokretljivost (kontrakciju mišića) gastrointestinalnog trakta, pa sprečavaju zatvor i stagnaciju žuči. Čak se veruje da rotkva pomaže u uklanjanju kamenja i peska iz bubrega i žučne kese zbog prisustva nerastvorljivih dijetalnih vlakana. Što je manje stagnacije žuči, manji je rizik od pojave kamenja. Zato, ako osoba ima sklonost ka stvaranju kamena, salata od rotkve će biti od velike koristi. 

Rastvorljiva dijetalna vlakna, posebno pektin koji se nalazi u rotkvi, deluju na metabolizam holesterola i glukoze. Odnosno, oni doprinose uklanjanju viška holesterola, glukoze iz tela i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti ili su gojazne, rotkva pomaže da se normalizuje metabolizam. Zahvaljujući fosfolipidima utiče na snižavanje nivoa holesterola, sprečava razvoj takozvane masne degeneracije jetre, odnosno masnih naslaga u jetri.

Smanjuje pritisak i otoke

Osobe koje imaju pogoršanje hroničnih bolesti - gastrointestinalnog trakta (gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu), kardiovaskularnih (srčana insuficijencija), inflamatornih bolesti bubrega ili jetre, ne bi trebalo da jedu rotkve zbog nadražujućeg dejstva.

Ukoliko su ove bolesti "pod kontrolom", preporučuju se jer zahvaljujući obilju kalijuma rotkva ima diuretičko dejstvo: snižava krvni pritisak i smanjuje otoke. Vrlo je korisna kod problema sa zadržavanjem vode u telu, pa samim tim i kod bolesti bubrega.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.