"Jedna jabuka na dan i doktor nije potreban", poznata je izraka koja svedoči o zdravstvenim benefitima najpopularnijeg voća u Srbiji.
Ova voćka prosečne veličine sadrži 115 kalorija i 5 grama vlakan, dobar je izvor vitamina C, a nema masti, natrikjuma, niti holesterola. Sva vrste jabuka sadrže antioksidante na biljnoj bazi akoji su važni za detoksikaciju organizma u uklanjanje štetnih materija. I vlakna i antioksidanti se nalaze u kori, pa se zato preporučuje konzumacija neprskanih jabuka kojima nije neophosno ukloniti koru.
Poznato je da poboljšavaju varenje, rešavaju problem opstipacije, jačaju imunitet, smanjuju rizik od dijabetesa i nivo holesterola, a dobre su i za zdravlje zuba.
Poslednja istraživanja pokazala su još jedno, neočekivano blagotvorno dejstvo jabuka. Ispostavilo se da redovnom konzumacijom ovog voća se podstiče i stvaranje novih neurona u mozgu.
Do ovog zaključka došli su naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu i Nemačkog centra za neurodegenerativne bolesti. Naučnici su sproveli su eksperiment na miševima, dodajući u matične ćelije fitonutrijente koji se nalaze u jabukama.
Pa su tako došli do zaključka da fitonutrienti poput resveratrola i epigalokatehin-3-galata (EGCG) pozitovno deluju na različite organe, uključujući mozak, rekli su istraživači.