Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U TELU KADA POSLE POSTA NAVALIMO NA GURMANLUKE: Gastroenterolog i nutricionista objasnili kako jaja pomažu

Autor Maja Gašić

Koliko jaja je optimalno, a koliko je štetno po zdravlje!

Izvor: K1 televizija/screenshot

Juče je širom Srbije slavljen najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, prošlo je i tradicionalno kucanje jajima, a sada nam ostaje pitanje - šta raditi sa tolikim jajima koja su ostala neiskorištena.

O tome u kojoj meri su jaja štetna ili zdrava, u jutranjem programu na K1 govorili su gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić i nutricionista Branka Mirković.

"Jedno jaje na dan", kaže dr Perišić da je britanski standard za zdravlje. 

Nutricionista Branka kaže da količina u toku dana može biti u veća za mlađu populaciju, ali da je treba preterivati na nedeljnom nivou. Jedno na dan jeste neka optimalna mera za zdravlje, složila se.

A šta raditi sa jajima koja su "nastradala" u kucanju?

"Treba ih držati u frižideru, sva, a posebno ona koja su puknuta i mogu se iskoristiti da se od njih napravi salata", kaže Mirković.

Šta se dešava sa želucem i žučnom kesom kada preterujemo sa hranom, a pogotovo ako smo pre toga postili? Koliko je taj prelazak sa posne hrane na gurmanluke šok za želudac?

"Jaje usporava želudačno pražnjenje, daje dug osećaj sitosti. Utiče na hormone sitosti, leptin i grelin, posebno na ovaj drugi. Jaje ostaje četiri sata u želucu. I to je i permanentna simulacija lučenja hlorovodinične kiseline. Sve je to vezano, više hlorovodoniučne kiseline u želucu -  jača pankreasna sekrecija, jač motalitet. Zato ne treba preterivati, to je veliki bum za organizam", kaže dr Perišić.