Zdravlje

ŠOK! NAJBITNIJE PRAVILO MRŠAVLJENJA VIŠE NE VAŽI: Nutricionista objasnila koliko puta dnevno SADA treba da jedemo

Autor Maja Gašić

Sve što ste do sada znali "pada u vodu". Pravila su se promenila.

Uskršnja trpeza i prejedanje tokom praznika, a nakon posta bili su tema emisije Uranak na K1, a svoje savete svima koji su preterali sa grumanlucima dali su gastroenterolog dr Vojislav Perišić i nutricionista Branka Mirković.

Mnogi nutricionisti, pa i lekari savetuju ispijanje čaše vode pre obroka kako bi se predupredilo prejedanje, a ima i onih koji savetuju da to radimo dok obedujemo. 

"Voda ne rastvara mnogo želudačnu kiselinu, ona širi želudac i on više sekretuje. Ja sam uvek više voleo da pijem tanke špricere. Blagi špricer od crvenog vina pravi blagu hipetemiju želuca i pospepšuje sekreciju. Crveno vino sa niskonatrijumskom mineralnom vodom - to je preporuka."

A šta je sa konzumacijom vode posle jela? Tada smo mnogo žedni, da li se tada preporučuje? Dr Perišić kaže da je to dobro opcija.

"Ako pijemo mnogo vode dok jedemo, nećemo moći da se najedemo, nećemo biti siti", objasnio je i dodao je uvek bolje uzimati je posle obroka.

A šta kaže nutricionista?

"Dobitnik Nobelove nagrade za autofagiju Jošinori Osumi kaže treba popiti vodu jedno 15 minuta, pola sata pre obroka. Slažem se da treba ceo dan jesti polako, 'slagati' hranu kkao se kaže", kaže nutricionista i dodaje da su se "pravila" u nutricionizmu izmenila u poslednje vreme.

"Pet obroka dnevno ne važi više, to pravilo je sada u drugom planu. Danas kažu da treba jesti 2-3 obroka dnevno. Kažu i da ne treba doručkovati, ali to je individualno, taj trend je došao iz Amerike, oni su svojevremeno ukinuli i meso, davali puno ugljenih hidrata... To se dosta promenilo, Kada imamo vremena, kada imamo praznike, treba uživati u ukusima, onako hedonistički, po malo... Greh je nemati odnos prema hrani, takve ljude nazivam 'jedačima', njima je potpuno svejedno šta jedu. Hrana treba da se poštuje. Treba jesti tako da znamo šta jedemo, nikad ne 'trpati'", ističe Branka.