Da biste izbegli prejedanje, obrok treba da započnete mekinjama, kaže ruski nutricionista Aleksej Kovalkov.

"Mekinje su odlične jer daju osećaj sitosti."

Prema Kovalkovu, izbeći ćete prejedanje ako pre jela pojedete kašu napravljenu od šake mekinja i malo vode. Svakako, preporuka je da osobe koje su sklone ogromnim unosima hrane i imaju pojačan apetit, da se konsultuju sa lekarom koji će pronaći individualni pristup rešavanju ovog problema.

Zašto se prejedamo?

Čak i jednostavno posmatranje pripreme hrane može dovesti do prejedanja, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Sariju. Sproveli su eksperiment nad 80 žena. Neke su aktivno kuvale hranu, druge su učestvovali u pasivnom kuvanju gledajući video snimke. Ispostavilo se da su učesnice koje su gledale video pojele 14 odsto više od onih koje su kuvale.

Ovi rezultati su u skladu sa studijama koje su pokazale da slike hrane, televizijske reklame i kulinarske emisije mogu da dovedu do prejedanja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.