Zdravlje

4 NAMIRNICE KOJE SVI JEDEMO PUNE SU OPASNOG SASTOJKA: Dijetetičarka otkrila na šta da obratite pažnju!

Autor Nataša Petrović

Ukoliko se ovaj sastojak unosi u velikim količinama, može biti opasan po zdravlje!

Izvor: Instagram/Screenshot/simone_austin

So je sa jedne strane neophodna našem organizmu za funkcionisanje, a sa druge strane treba biti vrlo oprezan u količini soli koju unosimo. Naime, ukoliko se unosi previše soli u organizam, može se javiti hipertenzija, čime se povećava pritisak na arterije, što može da bude veoma opasno.

Dijetetičarka Simon Ostin ističe da je problem u tome što mnoge namirnice koje svakodnevno jedemo sadrže dosta soli, a da to i ne znamo. Svakako očekujemo da suhomesnati proizvodi, kao i slane grickalice, brza hrana... imaju dosta ovog sastojka, ali Ostinova je izdvojila i četiri namirnice koje nisu "sumnjive", a zapravo sadrže dosta soli – hleb, pojedine ovsene pahuljice, razni sosevi i namazi.

Kako smanjiti unos soli

Da biste unosili manje soli, dijetetičarka savetuje da jedete dosta namirnica koje je prirodno sadrže veoma malo – voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, mleko i mlečni proizvodi, nemasno meso i riba.

Kada je reč o kuvanju i pripremi namirnica, umesto da dodajete so, Ostinova predlaže da dodate više drugih začina, koji će jelu dati ukus – na primer, kari, ruzmarin, bosiljak, mlevena paprika đumbir, peršun...

Ona savetuje i da uvek proverite deklaraciju kako biste videli koliko soli neki proizvod sadrži – poželjno je manje od 120 miligrama soli na 100 grama proizvoda - i svakako, da izbegavate brzu hranu i grickalice.

(MONDO)