Zdravlje

2 SIMPTOMA PO KOJIMA SE PREPOZNAJE NESANICA: Dr Vojvodić otkrio i koju grešku svi pravimo da se uspavamo!

Autor Nataša Petrović

Dr Vojvodić objasnio sve o nesanici - kada je potrebna stručna pomoć, kako možete sebi da pomognete...

Izvor: Screenshot/TV Prva

Svakome se desi da ponekad ima problem da zaspi, ali kako prepoznati kada je to problem koji zahteva stručnu pomoć, u emisiji 150 minuta je objasnio psihijatar i psihoterapeut dr Petar Vojvodić.

"Insomnija je poremećaj sna i da bismo govorili da li treba da se tretira na ovaj ili onaj način, potrebno je da osoba ima poremećan san u kontinuitetu tokom nedelje barem tri puta i minimum u trajanju od mesec dana. To bi bila neka privremena insomnija, lakšeg karaktera, dok imamo i uporne insomnije koje traju i duže od tri meseca, takođe sa višestrukim javljanjem tokom nedelje".

Znamo da je dobar san jako važan za opšte zdravlje jer se tada čitav organizam regeneriše, a šta se smatra dobrim i urednim snom?

"Uredan san bi podrazumevao uređen ritam spavanja, tj. da osoba u isto vreme svake večeri ide na spavanje, u slično vreme ustaje ujutru i da postoji taj period sna koji je optimalno između sedam i osam sati. Postoje individualne razlike, koliko je osobi potrebno da se naspava i ti rasponi su od pet do deset sati. Najvažniji parametar da bi osoba rekla meni je potrebno toliko i toliko sati sna da se naspavam, a da je van ovog proseka od sedam-osam sati je da se osoba tokom dana oseća odmorno, normalno funkcioniše i da ima energije za taj dan".

Idealni uslovi za spavanje

"Sve stvari uključujući mobilni telefon, gledanje TV-a iz kreveta spadaju pod onu higijenu spavanja o kojoj sam pričao. Prosto, najidealniji uslovi su odsustvo toga, zamračena prostorija, da je prostorija provetrena, da je temperatura prilagođena, da nije prevruće".

Verovatno se i vama nekad desilo da se probudite nakon, recimo, pet sati spavanja, potpun odmorni. Zašto se to dešava i da li tada treba da ustanete ili da se "mučite" da opet zaspite?

"Normalno je da postoje varijacije, neko ko inače spava po sedam sati, u nekim situacijama će mu biti dovoljno pet. Ukoliko je na primer tokom popodneva osoba odremala, nije to tako fiksno, ako ste vi posle pet sati spavanja budni, tokom dana lepo funkcionišete, to je okej. Ali uglavnom će se vraćati onaj vaš ritam".

Dr Vojvodić naveo je i najčešće uzroke nesanice.

"Najčešće je to nestrukturisanost u ponašanju, u smislu kada osoba leže. Promenjivo vreme kada osoba leže i ustaje, ne ostavljaju dovoljno prostora tokom noći da se ima taj period od sedam-osam sati, konzumiranje kafe nakon pet sati popodne, konzumiranje cigareta sa nikotinom, to su sve psihostimulansi, konzumiranje alkohola, takođe. Mnogi da bi rešili problem nesanice koriste alkohol, čašu vina ili neke žestine, međutim naučno je dokazano da alkohol ako se popije pred spavanje loše utiče na san, drži ga na nekom plićem nivou i češće se osoba budi u toku noći. Javlja se kada osobe zloupotrebljavaju neke psihoaktivne supstance tokom dana, kod psihijatrijskih i psihičkih problema, najčešće kod depresije se javlja, ukoliko je osoba izložena hroničnom stresu, prisutna je anksioznost, period tugovanja, čak i uzbuđenje. Desi se nekad da je osoba pozitivno uzbuđena i da ne može da spava. Takođe, dešava se kod telesnih bolesti koje su praćene hroničnih bolom, kod poremećaja rada štitne žlezde, menopauze, kod digestivnih problema".

Možda će vas zanimati

Ono što nas sve zanima je da li postoji nešto što može da nam pomogne da se uspavamo?

"Najzdravija forma je uspostavljanje adekvatne higijene spavanja, u smislu da osoba uredi vreme kada leže, kada ustaje, da ima period od nekoliko sati pred spavanje kada ne konzumira supstance koje sam naveo, da uvede fizičku aktivnost tokom dana, ne pred spavanje. Što se tiče večernjih rituala koji osobu umiruju to je individualno – nekoga umiruje knjiga, nekoga miris kiše, sve to ima neko mesto u lečenju insomnije, ne mora uvek da se poseže za lekovima".

Ako ništa od ovoga ne pomogne, onda je vreme za stručnu pomoć, kaže dr Vojvodić.

"Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne osobi, onda se pribegava terapiji i osoba treba da zatraži pomoć, kod psihologa, psihijatra. Ti lekovi ne mogu da se kupuju u slobodnoj prodaji i ne preporučuje se da se pije na svoju ruku iz više razloga – može da se razvije zavisnost, nekada se može i predozirati tim lekovima. Osim toga, ako postoji psihički problem koji je prethodio razvoju insomnije, na primer osoba je depresivna, to biva neprepoznato i netretirano, i onda se tu propusti šansa da se izleči uzrok. Od prirodnih preparata prisutan je melatonin kao suplement, to je prirodna supstanca koju mozak inače oslobađa kada je vreme za spavanje. Ako je osoba recimo navikla da ide na spavanje u jedan ili dva, uzimanje melatonina u 10, 11, polako vraća satnicu kada je vreme za spavanje".

Na kraju, psihijatar i psihoterapeut kaže da jedino valerijanu možete ponekad uzeti na svoju ruku.

"To je u redu za neke blaže forme insomnije, nije za neke ozbiljnije i za dugoročnu upotrebu".

(MONDO)