Stručnjaci preporučuju da raznovrsno povrće bude sastavni deo zdrave ishrane. Ono što je posebno dobro u vezi sa ovom vrstom naimirnica je što sadrži mnogo vitamina i minerala, a sa druge strane, uglavnom je niskokalorično, pa je idealno i za one koji bi da smršaju.
Iako je preporučeno jesti različite vrste povrća, nutricionistkinja Karolin Tomason kaže da kad bi morala da izdvoji jednu vrstu kao najzdraviju, onda bi njen izbor bile kupusnjače!
Ovoj porodici povrća pripadaju brokoli, kupus, karfiol, prokelj i slično zeljasto povrće, a nutricionistkinja ga izdvaja kao najzdravije jer je puno nutrijenata i vlakana.
Kupusnjače su bogate vitaminima rastvorljivim u vodi i mastima, a neki od njih su vitamini C, A, E i K. Vitamin C je važan za stvaranje kolagena, kako bi kosa, koža i nokti bili zdravi.
Vitamini rastvorljivi u mastima, A, E i K zajednički jačaju imuni sistem i usporavaju starenje.
Takođe, prema rečima nutricionistkinje Tomason, ova vrsta povrća sadrži dosta vlakana, koji imaju ključnu ulogu u zdravlju sistema organa za varenje. Onima kojima veliki broj vlakana otežava varenje, savetuje da povrće jedu kuvano, a ne sveže.
Povrće iz porodice kupusnjača takođe sadrži i enzime koji pomažu organizmu da izbacuje toksine.
(MONDO)