Reč stručnjaka

VITAMIN D NIŠTA NE POMAŽE AKO GA OVAKO UNOSITE! Doktorka razbila zabludu u koju SVI verujemo, zaprepastićete se!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Uzimanje vitamina D za jačanje imuniteta delotvorno je samo kroz jedan način unosa, doktorka nauka objasnila i zašto je tako!

Izvor: YouTube/RemedyReview

Ešli Džordan Ferira je doktor nauka i registrovana nutricionistkinja i kaže da žarko želi da raskrinka zabludu o unošenju vitamina D.

Ovaj vitamin postao je "glavna" tema tokom pandemije, jer je važan za jačanje imuniteta na prirodan način, ali mnogi prave grešku pokušavajući da podignu njegov nivo u organizmu.

"Najveći broj mitova koje srećem u razgovoru sa klijentima ima veze sa vitaminom D", rekla je ona.

"Skoro svi imamu insufijenciju vitamina D. Ne unosimo ni 400 internacionalnih jedinica dnevno, a stručnjaci kažu da je optimalno dve do tri hiljade jedinica na dan. Ta razlika je ogromna, i od svih ćete čuti isti savet - jedite više namirnica koje imaju vitamin D. Ali to je greška", objasnila je ona.

"Veliki je mit da ćete uneti dovoljno vitamina D kroz ishranu. Reći nekome da tako reši problem, je isto kao i reći mu - evo ti jedna kanta boje, pa okreči celu kuću", slikovito je objasnila.

Da, vitamin D nalazi se u malim količinama u hrani, i može da spreči simptome ekstremnog nedostatka ovog vitamina, koji već izaziva probleme. Ali za održavanje dnevnog zdravog nivoa, neće vam značiti mnogo ako pokušate da ga unesete kroz hranu.

"Drago mi je što zbog pandemije više pričamo o važnim mikronutrijentima, ali moramo da budemo pametni i pazimo čemu verujemo. Kada je vitamin D u pitanju, nije dovoljno dobiti ga 'iz frižidera'. Lično uzimam suplemente od 5.000 internacionalnih jedinica svakog dana", rekla je ona.

(MONDO)