Zdravlje

AKO OVAKO JEDETE, RIZIKUJETE INFARKT I ŠLOG! Dr Raičević objasnio veliku grešku koju pravimo tokom leta, a opasna je!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Neurolog dr Ranko Raičević upozorio na opasnosti koje vrebaju iz tanjira. Neumerena ishrana leti podiže rizik od šloga i infarkta!

Izvor: Prva

Neurolog dr Ranko Raičević pričao je o uticaju vrućine na naše krvne sudove, i podizanju rizika od moždanog udara nepravilnom ishranom.

"Društvo neurologa Srbije istraživalo je uticaj godišnjih doba, i znamo da imamo dva pika, jedan je vezan za period slava, tamo od novembra, a drugi baš za letnji period. Zimski pik je jasan, tada smo neumereni, ne vodimo računa o unosu hrane i pića zbog slava, ali u letnjem piku ovo jesu ekstremne temperature. Čim je preko 35 stepeni, to je crveni alarm za bolesnike, ne samo za meteorologe. Bolesnici sa kardiološkim i neurološkim problemima moraju da budu posebno oprezni", rekao je on.

Bolesti srca mogu izazvati šlog, i obrnuto, moždani udar može pokrenuti srčane probleme i dovesti čak i do srčane smrti, upozorio je neurolog.

"Kada je hladno, krvni sudovi se skupljaju, a kada je visoka temperatura, oni se šire. Elasticitet se gubi i krvni sudovi se ponašaju kao cevi, zbog gravitacije krv ide na dole i mozak više ne dobija dovoljno krvi. Iako je mozak jedan odsto težine tela, on troši dve trećine nutrijenata", rekao je on i upozorio na grešku u ishrani koju mnogi prave čak i leti.

"Prejedanje je leti još opasnije, obilan obrok zahteva tok krvi ka želucu da bi se pomoglo varenje, i onda dodatno možemo da ugrozimo snabdevanje mozga krvlju", rekao je on.

Prvi korak je umeren način života, uz uzimanje terapije propisane od strane lekara, ako imamo hronični problem.

"Poštujte svoje postojeće oboljenje. Ne morate vi da ležite, možete da se krećete i prošetate kada je prijatno, ne treba da sednete i budete biljka, ali ne izazivajte sudbinu. Vidim na ulici čoveka od 70 godina, džogira. Molim vas, za to postoji vreme, a ne na 40 stepeni. Napravićemo sebi ogroman problem", rekao je dr Raičević.

"Na VMA smo pravili analizu, učestovalli su pacijenti koji su imali moždani udar, pratili smo tokom godinu dana kako se odnose prema svom zdravlju. Da li uzimaju lekove, da li su pod kontrolom držali šećer, masti... Tek svaki peti se ponaša ispravno, iako su imali tu strašnu epizodu u životu", požalio se doktor.

(MONDO)

Tagovi