Ako volite čorbice, pa još malo masnije i sam mesom ili ribom, vesti vas neće obradovati! Nefrolog Ana Korobkina ukazala je na opasnosti supa i čorbi od ribe i mesa.
Mnogi faktori utiču na zdravlje bubrega i stvaranje kamenaca - nedostatak vitamina i drugih nutrijenata, "loša" ishrana, a ne treba zaboraviti ni nasledni faktor. Kada je reč o ishrani nefrolog Ana kaže da postoji hrana koja u velikoj meri povećaca rizik od pojave kamenja i peska.
Ona ističe da "bogate" riblje i mesne čorbe treba ograničiti u ishrani, jer su štetne po zdravlje. Sadrže veliku količinu purina - organskih jedinjenja koja dovode do stvaranja kamena u bubregu.
Osim toga, preterani unos i neke druge hrane takođe može da izazove stvaranje kamenja. U ove namirnice spadaju kobasice (mesne perađevine sa velikom količinom soli i masnoća), a nefrolog napominje da su so oksalne kiseline, mononatrijum glutamat i sve vrste pojačivača ukusa veoma štetni za bubrege. Ne preporučuje s ni da preterate sa spanaćem i kiseljakom.
Da biste smanjili rizik od ove pojave, lekari savetuju da pijete dosta čaja i soka od brusnice. Preporuka je i da se pridržavate mediteranske ishrane koja uključuje puno svežeg povrća, ribe, maslinovog ulja, morskih plodova.