Zdrava creva su ključ jakog imuniteta, dobrog raspoloženja, ali i lepog tena. Upale, kao razni oblici poremećaja gastrointestinalnog trakta ometaju pravilno funkcionisanje ovog organa.
U slučaju bilo kakvih problema sa stanjem creva, apsorpcija mnogih hranljivih materija je takođe poremećena, što dovodi do nedostatka vitamina i minerala. Osim toga, crevni mikrobiom je odgovoran za sintezu nekih vitamina, poput B grupe, kao i za proizvodnju serotonina, hormona radosti.
Prirodan način da zaštitite zdravlje creva jeste pravilna ishrana, a ove namirnice u tome najviše pomažu...
Zeleno povrće
Najvažnije među namirnicama koje su dobre za creva jeste zeleno povrće. Dobre su sve vrste kupusa, uključujući kineski, spanać, celer, rukola, lišće i koren maslačka, blitva... Sve ove namirnice su odlični prebiotici.
Prebiotici su veoma važni za zdravu crevnu mikrobiotu, a koja je ključna za dobar imunitet, opte zdravlje organizma i optimalan nivo energije. Osim toga, zeleniš je bogat vitaminom C i hlorofilom, moćnim antioksidansima i drugim vrednim hranljivim materijama. Gruba vlakna doprinose pokretljivosti creva, štite od zatvora, čiste creva i oslobađaju telo od viška holesterola.
Mahunarke i žitarice
Smeđi, divlji i crveni pirinač, heljda, kinoja, ječam i proso, kao i sočivo, pasulj, leblebije, laneno seme, čija i susam obezbeđuju našem telu obilje minerala, aminokiselina i vitamina. Što više hrane u ishrani sadrži rastvorljive i nerastvorljive (gruba vlakna), creva će boilje funkcionisati.
Voda
Tečnost je neophodna za normalno funkcionisanje creva. Kada hrana koja obiluje nerastvorljivim vlaknima upije vodu, ona nabubri i u takvom stanju se "spušta" niz creva i praktično ih čisti od ostataka hrane, štetnih patogena i slično. Još jedno važno svojstvo vode jeste njena sposobnost da daje elastičnost tkivima. Nije tajna da je ljudsko telo 80 odsto vode, pa se bez nje tkiva suše i postaju "žilava". Adekvatna hidratacija omogućava zidovima creva da se lako rastežu i skupljaju i tako ih štiti od oštećenja.
Fermentisana hrana
Obogatite jelovnik hranom bogatom probioticima - mikroorganizmima koji održavaju zdravu ravnotežu mikrobiote u crevima. Ovi proizvodi uključuju svu fermentisanu hranu: kiseli kupus, jabukovo sirće, miso supu, kisele krastavce, kombuhu i drugu. Fermentisana hrana povećava ravnotežu prijateljskih bakterija u mikrobioti, što pomaže da cse zaustavi razmnožavanje patogena u crevima.
MONDO